2007-03-14

Hur menar han?

Har precis läst Johan Schück: Alla låntagare bör se över sin situation på DN.se. I intervjun säger han framförallt att "Det är oerhört viktigt att alla låntagare ser över sin situation och ser till att de klarar en nedgång i bostadspriserna".

Har jag missat något? Jag förstår inte varför jag skulle bli lidande av en nedgång i bostadspriserna. Visst, trist att sitta med mer lån än huset är värt, men kostnaden för lånen kommer väl ändå vara den samma som idag? Och min lön lär väl knappast sjunka för att bostaden blir mindre värd?

För övrigt... är det inte konstigt att artikeln är undertecknad av personen som blir intervjuad?

4 kommentarer:

 1. Den som redan har bostad och lån kan ändå drabbas om bostaden är högt belånad.

  Bostaden utgör säkerhet för lånet. Om värdet på bostaden sjunker kan det bli så att bostadsvärdet blir lägre än det belopp som bostaden utgör säkerhet för. I så fall kan banken säga upp lånet.

  SvaraRadera
 2. tänker även på nästa mening i artikeln: "Lån som används till konsumtion, vilket är vanligt i USA, är något man bör undvika." Mao, folk som skriver upp sina lån på t.ex. huset för att kunna konsumera på något sätt, kanske en ny TV? Inte så smart det heller om priserna sjunker! :)


  F.ö. tycker jag det brukar dyka upp många artiklar i den där stilen signerat Schück, antagligen ett sätt han skriver på för att det ska vara "lättförståeligt"? Ser lite lusigt ut...

  SvaraRadera
 3. Nu har jag pratat med min bankkvinna och hon säger att banken _inte_ säger upp några lån för att marknadsvärdet på ett hus skulle sjunka. Däremot blir dom ju kinkigare ifall man skulle behöva låna mera för att renovera eller nåt sådant om huset redan har väldigt hög belåningsgrad.

  Angående "lån till konsumtion" är det väl mer att man ska undvika att handla på avbetalning han menar?

  SvaraRadera
 4. Jag menar inte att banken kommer att säga upp lånet om säkerhetens värde sjunker. Men de kan.

  SvaraRadera