2008-03-06

Handelsbanken, fortsättning

Jag publicerade för några dagar sen mina första staplande steg i aktieanalys. Ikväll har jag räknat vidare lite på Handelsbanken. Jag bestämde mig för att ändra vinstsiffrorna dom senaste två åren till resultatet exklusive SPP, och även exklusive reavinsten. Då ser det inte alls lika strålande ut.

Årets vinst sjönk faktiskt med 0,7% jämfört med året innan då, och genomsnittsvinsten under 2000-talet är 15,20 per aktie. Tillväxten under 2000-talet är nu också nere på 3,2% årligen i snitt. Tror du dessutom att vi är på väg nedför i något som liknar 2001-2002 kan jag också konstatera att dom två åren sjönk Handelsbankens vinst med 9,0 respektive 12,2 procent jämfört med året innan.

Med dom här siffrorna skulle Grahams formel ge:

värdet = 15,2 * (8,5 + 3,2 * 2) = 226,42 kronor/aktie

Fortfarande betydligt mer än den egentliga kursen men jämfört med dom 497,25 jag räknade fram med förra uppsättningen siffror ter det sig betydligt mer sansat nu. Med tanke på hur det har sett ut hittills i år så är det ju inte heller svårt att tänka sig att Handelsbanken snarare kommer att utvecklas något liknande som under 2001 vilket i så fall skulle sänka vinsten med 9% jämfört med årets siffror utan SPP.

Lägger jag till den siffran till 2000-talets kurser får jag:

värdet = 15,3 * (8,5 + 1,7 * 2) = 181,69 kronor/aktie

Nu är vi inte längre så långt ifrån rådande kurs. P/E-talet för 2008 skulle i så fall vara 11. Slår det scenariot in är det faktiskt så att Handelsbanken känns lite dyr för tillfället...

(p.s. avrundningsfel förekommer då jag använder fler värdesiffror än jag skriver ut här. d.s.)
(p.s.s. åter igen, reservation för faktafel. d.s.s.)

3 kommentarer:

  1. Det får lite missvisande element att räkna bort SPP helt för de två sista åren, utan någon justering för tidigare år (vilket är svår att göra). Dessutom togs kostnader för avyttringen för SPP i den befintliga delen av Handelsbanken - vilket alltså gav en negativ och icke bestående justering nedåt av vinsten för SHB som bestående bolag.

    Överlag är Handelsbankens lönsamhet på kontorssidan främst beroende av att kontoren har etablerats inom ett visst område, varpå stabila vinster kan produceras från ett nytt kontor först efter ca 2 års intro-fas. Långsiktig vinsttillväxt kan då alltså komma dels från nyöppnande av kontor (med dagens öppningstakt kommer det finnas väsentligt mkt mer kontor om 5-10 år, speciellt i utlandet), samt att SHB har möjlighet till stora aktieåterköp - vilket de tidigare har använt sig av.

    Att räkna på en långsiktig tillväxttakt om 3,2% är, i alla fall enligt min bedömning, lite för konservativt.

    SvaraRadera
  2. Jag tar dina tankar här och adderar de till att ett flertal utländska analytiker och investbolag anser att Handelsbanken är en av få skandinaviska banker som är värda att satsa på nu.

    Jag tror på denna bank långsiktigt även om jag än så länge inte investerat i den. Frågan är bara när jag skulle ta och gå in.

    SvaraRadera
  3. Hej Familjemannen! Välkommen hit.

    Vad är det du tänker på för utländska analytiker? I dagens DI hade dom en summering av vad ett gäng analytiker tycker om dom största svenska aktierna. Dom enda som var positiva till SHB var SEB, medan Carnegie, Goldman och Lehman var negativa till den. Övriga var antingen neutrala eller hade ingen rekomenation.

    Onlineversionen av artikeln saknar tyvärr den detaljerade tabellen, men artikeln kan du iaf läsa här.

    SvaraRadera