2007-11-23

Bli pappa, bli chef

Enligt en ny rapport från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (Ifau) ökar din chans att bli chef ifall du har barn. Åtminstone om du blir pappa. Bland män och kvinnor som inte har barn är andelen chefer lika hög, kring 18 procent, men vid en jämförelse mellan män och kvinnor med barn är skillnaden stor. Av papporna är 36 procent chefer och av mammorna är det endast 17 procent.

– Att bli förälder upplevs som positivt och borgar för ett liv i balans, en person som tar ansvar och kan planera och prioritera, säger en rekryterare som UNT har pratat med. Han tror också att pappornas allt större uttag av föräldraledighet borde göra att även mammor gynnas i förlängningen.

Helt utan statistisk grund undrar jag dock om barn gör det svårare att bli din egen chef. Barn tar ju en hel del tid, och det jag hör mest från entreprenörer är att man måste vara beredd att offra mycket av den varan för att lyckas. Dessutom ökar ju trygghetsbehovet för den som har en familj att försörja. Jag har ingen lust att ge min son nudlar för att min affärsidé inte riktigt gick hem.

Papporna blir chefer - inte mammorna (DN)
Papparollen plus på cv:t (SvD)
Män som blir pappor ökar ökar chansen bli chef (UNT)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar