2007-11-15

Köpa aktier

Jag har handlat med aktier i drygt åtta år nu. Den första aktien jag köpte var A-com någon gång i början av 1999. Någon månad senare sålde jag den och tjänade en dryg tusing, och sen dess är jag fast. På bussen hem idag satt jag och funderade lite över vilka lärdomar jag tagit under åren. Så småningom tänkte jag publicera dom under rubriken Spara på Kapitalnet, men jag tänkte börja med att lägga ut det pö om pö för diskussion här. Det första jag tänkte dela med mig av är hur jag köper mina aktier.

Förr om åren försökte jag gärna få den ultimata köpkursen genom så kallat bottenfiske. Jag la in en köporder på en låg nivå dit jag hoppades att säljarna precis skulle nå innan det vände upp. Mitt köp skulle ske på dagslägsta. Jag upptäckte dock att det ledde till många missade affärer. Plötsligt stack aktiekursen i höjden och kvar på botten låg jag utan aktier. Det innebar också ofta att jag köpte en aktie som fortsatte ner, åtminstone tillfälligt.

Nu använder jag mig istället av en "the trend is your friend"-metod där jag alltid köper till rådande säljkurs när väl vändningen har ägt rum. Jag spanar in både aktiens rörelse och indexrörelser och när det känns som att det vänder uppåt slår jag till. Gärna sitter jag och ser på orderdjupet när det krymper på en nivå och sitter beredd för att hugga dom sista. Genom att köpa till säljkurs så hjälper jag ju också vändningen på traven. Vad gör väl en hundralapp hit eller dit, det är ju tusenlappar jag ska tjäna.

Har ni läsare någon speciell taktik för att köpa vid ett extra gynsamt tillfälle?

5 kommentarer:

 1. Det är sådana här inlägg vi vill se, mycket roligare, intressantare och mer givande än DN länkarna! ;)

  /Jakob

  SvaraRadera
 2. Jag tycker också du skrivit väldigt intressant på sista tiden.

  Hrmm... Jag försöker hitta en bra strategi för aktieköpen. Det är en sak att bestämma sig, men ska man sedan vänta och vänta på lägre kurs som du gjorde tidigare eller ej? Å ena sidan, de kan gå upp. Å andra sidan, varje gång jag själv lagt en "orimligt" låg köporder och ångrat mig ett par veckor senare har aktien rasat i värde till den första köporderns nivå. Efter att jag köpt den dyrare.

  Svårt det där! Jag tar till mig din strategi i alla fall.

  SvaraRadera
 3. Själv försöker jag vara helt ointresserad av aktiekurserna upp och nedgångerF Försöker köpa när något är direkt billigt och man kan förstå att detta blir ett bra långsiktigt köpläge.

  Och säljer när jag behöver pengar.

  SvaraRadera
 4. Jag gör i viss mån som du, jag inväntar en signal som indikerar på att trenden vänt. Därefter köper jag när trenden tycks vara någorlunda säker.
  Sen låter jag stoppen följa tätt efter rådande kurs ända tills det vänder och avslut görs. Men jag handlar ju iofs bara i perspektivet 1-2 timmar.

  MVH

  Bushbabyn

  SvaraRadera
 5. Sjalv forsoker jag komma pa en bra strategi nu, elelr i alla fall en jag kanner mig bekvam med. Fortsatter att lasa lite till, jag ar lite for nyborjare for att kunna ge nagon annan rad eller ens lita pa mig sjalv an sa lange...

  SvaraRadera