2007-11-14

Helt sjukt

Enligt en enkät som DN låtit utföra så tycker bara 26,1% att fastighetsskatten förändrats till det bättre. Är det svensken eller Borg som inte kan räkna? Mina pengar ligger på det första! Den tesen får också extra vatten på sin kvarn då 31,2% svarar att dom inte vet.

Själv är jag definitivt en av dom som tycker det blivit bättre. Jag har å andra sidan inget uppskov alls så det är kanske inte så konstigt. Men även om jag försöker se på det objektivt är jag fast i min övertygelse om att det nya är bättre.

Räntan på uppskoven ser till att inga luftslott byggs. Skenande taxeringsvärden kommer inte längre få folk att fundera på att flytta av ekonomiska skäl. Trist att vinstskatten höjs, men någonstans måste ju pengarna komma ifrån.

Sen tycker jag inte förslaget är det ultimata, men bättre än det förra är det definitivt! Jag skulle gärna se en inflationshänsyn vid vinstbeskattningen när bostaden säljs. På så vis skulle inte reavinsten bli lika blodig för dom som bott länge i sina hus medan staten ändå får in rimliga pengar på spekulanter.

Småhusägarna missnöjda med nya fastighetsskatten (DN)
Villaägare dömer ut boskatt (Ekonominyheterna)

10 kommentarer:

 1. Vem kan räkna? Både Svensson o Borg vill jag förmena. Dock måsta man komma ihåg med vilka underliggande parametrar/system/tänke det hela räknas. I Borg's fall handlar detta om att "..det hela ska finansieras inom systemet.." dvs. en djupt sossemarinerad parameter. I Svenssons fall gäller flera, bl.a. undermåliga baskunskaper att öht. 'räkna' samt, inte minst, ren o skär förvillande indoktrinering. PJA Linder sammanfattade hela denna 'process' med årets uttryck:
  "Säga vad man vill om Alliansen, den vet hur man förvandlar ett glädjeämne till en huvudvärk utan att passera baren."
  Borg etCons. måste gå från skolbänken till verkligheten per omgående o Svensson måste dels lära sig räkna bättre, dels sluta låta sig indoktrineras [det senare en mkt lång resa..]
  Mvh/Thomas

  SvaraRadera
 2. nämen usch då att skattesänkningen ska finansieras inom samma budgetpost. Thomas kanske tyckte att vi ska ta skolanslag till att sänka fastighetsskatterna?

  Gnäll, gnäll. Överklassen är aldrig nöjd. Trots att det faktiskt är hyresrättsboendet som är mest missgynnat skattemässigt.

  Avskaffa ränteavdragen helt, säger jag. Eller återinför den gamla fastighetsskatten.

  SvaraRadera
 3. Thomas:
  Hehe, den där Linder visste vad han talade om!

  Anonym:
  Gnäller? Tror du alltså att dom som svarat nej på DN:s fråga, 42,7% av dom tillfrågade, är överklass? Eller vad syftar du på?

  SvaraRadera
 4. Den låga kommunala avgiften var väl en bra idé?
  Nu blir det ju ingen större skillnad för de flesta.
  Varför inte höja reavinstskatten till 50% istället? Säljer man något med vinst är det självklart att man ska skatta för det. Och det är fel att något så fundamentalt som boende ska vara utsatt för spekulation. Det skulle man nog kunna få bort med en högre skatt på vinsten. För vad spelar det för roll egentligen? En vinst är ju alltid en vinst även om man "skattar bort" hälften.

  SvaraRadera
 5. Anonym [08:47]:
  Tips till Dig:
  Läs boken "Radhusproletärer och Ombudskapitalister", av Dick Kling, ISBN: 978-91-7566-606-8 för att ta Ditt första steg på Din [uppenbarligen långa] resa ur Din indoktrinerade 'verklighet'.
  Mvh/Thomas

  SvaraRadera
 6. Oh ja, med ett penstreck ska reavinstskatten höjas till 50% här, ränteavdragen avskaffas där, allt ska tillbaka till den nostalgiska forntiden, hyresrätterna ska hjälpas (med det avses inte fastighetsägarna får man anta) och överklassen straffas ... men först ska jag polera epauletterna.

  SvaraRadera
 7. Jag tycker att det hela är väldigt enkelt, man betalar skatt när man tjänar pengar och inte på något som banken äger. Jag har inga problem att skatta den dagen jag säljer min bostad. Anders

  SvaraRadera
 8. Det handlar inte bara om att räkna. Det finns ett visst värde i känna till historia och nationalekonomiska resonemang oxå.

  1. Att öht beskatta reavinster (kapitalvinster)på villor är principiellt fel utom vad gäller den delen som avser "oförtjänt jordvärdestegring" (Kommunen har satt upp lyktstolpar) och ett köpcentrum har byggts i närheten. Tent teoretiskt ( = en extremvariant för förståelsen) skulle existensen av reavinstbeskattning kunna innebära att skatten översteg bruttonationalprodukten. Fastighetsskatt är det i sig dock ok att ta ut (ingen fel- överbeskattning)Att det kan leda till katastrof i ömmande fall (p g a likvidetsproblem i det korta perspektivet) är en annan sak. Men det gäller inte bara fastighetsskatten. Jag är anhängare av fastighetsskatt och tror att de som är missnöjda INTE är de som bor i Danderyd etc. (och som förmodligen då även fall in under begreppet höginkomsttagare.) De som inte tjänat på sänkningen av Fastighetsskatten är de som bor i Fågelfors i Småland.

  SvaraRadera
 9. Jag har själv ett uppskov från min inflations lägenhet, men jag missgynnar inte att fastighetsskatten skulle kunna försvinna. Det är ju helt sjukt att behöva betala skatt på något man innehar, samma gäller förmögenhetsbeskattningen, och nej jag är ingen rik moderat som sitter och gnäller, moderat ja, men inte rik.

  Argumenten är lätta fastigheten är betald med redan beskattade pengar och man betalar skatt för eventuell vinst vid avyttringen. Ska man behöva betala skatt för annan kapital man innesitter exempelvis aktier? Höj skatten för vinsten vid avyttring av bostäder till 30% istället så blir all beskattning under inkomstslaget kapital densamma (förutom vissa kvoteringsregler då da).

  Angående vår finansminister så tycker i alla fall jag det är kul att för en gångs skull ha en som är ekonom och vet vikten av att inte bara titta på framkanten av näsan.

  Till den anonyma som påstår att överklassen gnäller. Tycker att de är de som oftast gör minst som gnäller mest. Överklassen har i vart fall betalt mer skatt en de flesta (både kommunal 32% + statlig 20-25%), då förtjänar de att gnälla om vissa saker.

  SvaraRadera
 10. Kristoffer:
  Fundera lite kring temat platt skatt...
  Jag, oxo ej rik moderat, förfäktar tesen 'KISS' = keep it simple stupid, o stöder plattskatte-tesen bl.a. på Lafferkurvan.
  Som nu är, är det 100%åt humhum o saknaden efter sunt förnuft är oändligt stor...
  Mvh/Thomas

  SvaraRadera