2007-11-30

Två sidor på myntet

För ungefär ett halvår sen presenterade Premiepensionsmyndigheten ett förslag om att kasta ut en massa fonder och avgiftsbelägga byten. Vi var många som sågade förslaget men varje krona har som bekant två sidor. Idag redogörs det för varför en avgift skulle kunna vara bra.

Det handlar i grund och botten om den utbredda PPM-rådgivning som finns. Den kan få väldigt mycket pengar att byta fond samtidigt vilket kan ha stor inverkan på kursen, i så väl fonden som i underliggande aktier. När många samtidigt köper eller säljer andelar i en smal nischfond kan det bli väldigt konstiga kursrörelser kortsiktigt.

Frågan är om avgiften verkligen kommer stävja problemet. Kanske är det bättre med den e-legitimations-lösning som presenteras idag. Den tvingar i alla fall var och en av oss att själva göra fondbytet. Som det är nu åtar sig vissa förvaltare att även göra bytet åt dig om du ger dom din personliga kod. Samtidigt är det en bra hjälp att okunniga och ointresserade kan få hjälp med att göra bytet.

Jag börjar nästan bli beredd att tro att det finns mer än två sidor på myntet...

Trogna sparare får betala för fondbyten, Byten ger PPM kreditbekymmer, Fondbranschen rasar mot PPM-förslag (DN)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar