2007-11-25

Sparkonto vs Räntefond

Denna söndags privatekonomispecial i DN handlar primärt om riskfria placeringar, alltså korta räntefonder eller simpelt kontosparande. Det första som slår mig är den märkliga jämförelse dom gör. Dom skriver att korträntefonderna i snitt gett 2,8% avkastning under senaste året och menar att det inte är någon konst att hitta ett sparkonto som ger mer än så...

Nu ja! Om dom istället jämför med sparkontots genomsnittliga avkastning under senaste året så blir det definitivt svårare. Tror inte någon i detta avlånga land har undgått att räntorna ökat dramatiskt under senaste året. För ett år sen var reporäntan 2,75% och idag är den 4%.

Dock tror jag att det går att hitta. T.ex. Marginalen har ju 4,5% ränta nu och har troligen ett snitt på mer än 2,8% under året. Det bästa obundna kontot på min bank, Handelsbanken, är dock 3,25% nu. Visst är det bättre än räntefondens genomsnitt under året, men kontot har definitivt varit sämre om man även där skulle räkna genomsnittsräntan under året. Tänk på det innan ni säljer era räntefonder.

Sparkonto lika bra som kort räntefond (DN)

8 kommentarer:

 1. Viss korta räntefonder brukar publicera den effektiva räntan just nu dvs den avkastning som förväntas ett år framåt i tiden.

  Tex. ger Skagen krona idag 4,56% vilket också t.ex. Simplicity Likviditet och Spiltans räntefond borde göra..

  Om räntan det kommande årets sänks kommer räntefondrna definitivt ge bättre avkasting än ett kontosparande då räntefondens innehav är bestående av bankcertifikat mestadels som är bundna och därmed "behåller" räntan bättre än

  Min uppfattning är att artikeln i DN är förhållandevis dåligt skriven.

  SvaraRadera
 2. Hej Cristoffer!

  Kan inte mer än hålla med om att artikeln på DN är dåligt skriven. Mycket därför jag kände mig tvungen att skriva det här inlägget.

  Jag har aldrig sett räntefonder publicera effektiva räntan... Går du in på fondförvaltarens egna sida för att hitta dom uppgifterna?

  SvaraRadera
 3. Hej (fick mitt mail?)

  Skagen publicerar den effektive räntan varje dag på sin hemsida. Hos andra fondblag får man normalt sett vänta ill kvartalsrapporter motsv. där den effektive räntan normalt sett alltid publiceras i en kort räntefond.

  Simplicitys lividitetsfond är lite intressant då den idag faktiskt inte placerar några pengar i statskukdsväxlar utan allting ligger i företagscertifikat (t.ex. Vovlo, Sandvil, Holmen..) vilket är förklaringen till varför den fonden har givit lite mer avkastning än många andra liknande fonder.

  Men som sagt 4,53% på Skagen krona och kanske 4,54% på Simpllicity Likviditet är som sagt bättre än de flesta öppna kontosparanden.

  SvaraRadera
 4. Hej igen.

  Nix, inget brev. Min mejlserver är tämligen långsam ibland dock, men det skadar inte att du dubbelkollar adressen. Antingen att den stämmer med något tidigare mejl jag skickat till dig eller använd den nya jag har publikt här på bloggen, div(snabel-a)kapitalnet.se.

  SvaraRadera
 5. Hej! Om räntan går ner t.ex. p.g.a. att riksbanken sänker, så blir räntefonder mer värda, d.v.s går upp, eftersom deras innehav blir mer värda jmf med riksbankens styrränta.
  Vad jag funderar på just nu är hur det förhåller sig med realräntefonder egentligen. De svänger ju en del upp och ner, men på lång sikt kan de ge bra avkastning. Men hur är kopplingen till inflationen egentligen, går realränteobligationerna upp när inflationen går upp?
  I så fall borde de vara rätt bra nu och ett tag framåt eller hur?
  Tacksam för svar!
  Raggen

  SvaraRadera
 6. En annan grej: Skagen Tellus!
  Den skall visst investera i diverse undervärderade obligationer globalt om jag har fattat rätt.
  Den svänger en hel del men trenden är trots allt positiv.
  Jag har investerat lite grand i den.
  Har du tittat på den?
  Vet du vad det kan vara för fördelar och nackdelar med den?
  Långsiktigt kan den nog vara bra.
  Jag ringde upp Skagen Fonder för ett tag sedan och jag fick ett ganska bra intryck av fonden.
  Deras målsättning var i alla fall
  att prestera väl i klass med övriga ränte och obligationsfonde minst styvt och väl det!
  Raggen

  SvaraRadera
 7. Hej!

  En bra artikel om realräntefonder kan du läsa hos Morningstar om du klickar här. Drygt fyra år gammal, men informationen är fortfarande relevant.

  Om Skagen Tellus skrev jag lite för ett knappt halvår sen. Se främst kommentarerna och artikeln jag länkar till här.

  SvaraRadera
 8. Jag håller med om att man måste jämföra de olika sparformerna över samma tidsperiod...

  Vill du läsa mer om räntefonder: www.rantefonder.com
  Där skrivs det om räntefonder och vad en sparare ska tänka på.

  SvaraRadera