2007-11-30

Diversifiering

Jag faller för grupptrycket och lägger ut en undersökning jag också! I mitt fall börjar jag med att fråga hur många aktieslag ni direktäger. Med direktäger menar jag att du inte har innehavet via investmentbolag eller fonder, utan som en faktisk aktie i din depå.

Undersökningen ligger i högerkolumnen och pågår den här och nästa vecka.

2 kommentarer:

  1. Usch, så trist det kändes att rösta på "0"... :-( Har ju bara fonder än så länge men hoppas på att kunna köpa mig en aktiepost framöver - även om det lär dröja ett tag. :-)

    SvaraRadera
  2. Inte ska du känna så! Har du inte ett sparkapital på närmare 100' är fonder ett bättre alternativ eftersom dom sköter diversifieringen åt dig. Bortsett från investmentbolag är det ganska riskabelt att äga bara enstaka aktier, om dom inte kompleteras av diversifiering via större fondinnehav.

    Säg att du skulle ha 100' i en Svergie-fond, då skulle du kunna krydda med 10' i någon enskild aktie du tror extra på. Men har du inte fonden kommer du stå och falla med den tron... Och även om du har 20' i fonden kommer den aktien ensamt stå för 33% av din sammanslagna portfölj - lite för mycket imho.

    Investmentbolag består ju dock av flera underliggande aktier och blir på så sätt som en fond. Ska du därför bara köpa någon enstaka aktie föreslår jag ett sådant, om du inte vid sidan av kommer ha ett betydande fondinnehav.

    SvaraRadera