2007-11-04

Alla vill ha mer

Hos DN har dom nu en bunt artiklar om hur nya fastighetsskatten slår. Det som slår mig är att många verkar vara missnöjda för att dom inte tjänar mer än dom gör på reformen. Dom har säkert läst om likar till familjen i Saltsjö Boo som får ner kostnaderna med över 100.000 kr per år - orättvist! Då borde väl dom också få tjäna massor på nya reglerna?

Här ska ni få veta en sak: Ni betalar mindre än vad dom tjänar! Då kan ni självklart inte tjäna så mycket som dom, i så fall skulle ni få betalt för att bo. Familjen i Saltsjö Boo hade det riktigt svårt med gamla reglerna och hade funderingar på att flytta. Detta för att skatten ökade lavinartat år för år. Dom hade inte förköpt sig, det var yttre påverkan i form av stegrande taxeringsvärden som gjorde det. Ingen rolig situation va?

Till er som tjänar, men inte så mycket: Varför inte vara glada för det ni ändå får? Det gör väl knappast era liv sämre att det finns dom som tjänar mer?

Till er som ändå förlorar på dom nya reglerna: Det är trist att några få kommer få betala mer redan innan dom säljer. Poängen med omläggningen var ju att man skulle betala när man hade pengar istället för årligen. Anledningen till att ni förlorar är dock på grund av dom uppskov ni gjort på tidigare vinster. Att ni kunnat låna pengar gratis på grund att att ni gjort en bra affär. Nu får ni betala ränta, men uppskov är ändå mer förmånligt än några marknadsmässiga bolån. Ni kan gott fortsätta vara glada över era uppskov.

Slutligen vill jag gärna tipsa om sektionen Låna på Kapitalnet där det finns mycket matnyttigt om bostadslån.

Även experterna osäkra på nya skattens konsekvenser, Familjen Dalva hoppades på ännu högre skattelättnad, Nya beskattningen känns ologisk för familjen Tikas, De får ner kostnaderna med över 100.000 kronor, Uppskovsräntan blir en kraftig hyreshöjning (DN)

3 kommentarer:

 1. Det kanske helt enkelt är så att gnälla över att "OJ! vi kanske måste flytta" är ett tecken på att man har för höga utgifter. Det är ju inte så att den gamla fastighetsskatten har varit någon slags hemlihet.

  Den nya fastighetsskatten tillsammans med att man inte får uppskov med tidigare reavinster (som dessutom nu ska betalas även på vinster man hade när man fick uppskov, alltså att man ändrar det retroaktivt) innebär att alla som någonsin har sålt en bostadsrätt med vinst är med och betalar villaägares omkostnader som kanske egentligen bara har skaffat sig för stora utgifter. Villaägarna har ju vetat om skatten och dom har aldrig varit tvugna att betala skatten retroaktivt. Hur hade det sett ut om man hade höjt villaskatten och sagt "Nu får ni betala den här skatten från när ni flyttade in i villan!" Alltså att spelreglerana ändrades även bakåt i tiden,det är nämligen det man har gjort när man säger att nu ska alla betala ränta på vinst som när vinsten gjordes så hade man med i sin kalkyl när man skaffade sin nya bostad att man inte skulle betala X-antal tusen om året.

  Nej vi vet hur den nya regeringen funkar! Låt alla betala för höginkomsttagarnas utgiftssänkningar!

  När dom dessutom är så in i helvete dumma som Cederskjölds som under tretton år har haft och fortfarande efter att Moderaterna tillsammans med Alliansen drev i genom hushållsnära tjänsteavdraget har svart städhjälp! och sen har moderater mage att uttala sig om att skattetrycket framkallar sådant agerande! dom har ju gjort halva kostanden avdragsgill! dessutom så tjänar dom 1,9 miljoner om året tillsammans. nej det handlar om en otroligt fördomsfull och elak människosyn!

  "Bara jag sparar en slant så skiter jag i städarens/städerskans sociala trygghet!"

  USCH! jag håller tummarna för ett nyval!

  Det verkar ju väldigt svårt att hitta ngn som kan ta en högt uppsatt post som INTE har fuskat!
  Och dessutom i ett parti som gick på val på att knipa åt det svenska folket (Fuskarna) med sänkt A-kassa, höjd A-kasseavgift mm, mm...

  SvaraRadera
 2. Tack för en kommentar som så tydligt belyser precis vad Diversifierad ville få fram :-)

  SvaraRadera
 3. Micke: Den gamla fastighetsskatten byggde på taxeringsvärden som ändrades kontinuerligt. Dom som funderat på att flytta gör det för att skatten ökat extremt mycket på grund av uppskrivna taxeringsvärden, inte för att dom skaffat sig högre omkostnader i övrigt.

  Paret i Saltsjö Boo som DN skrev om köpte huset för 46 år sen och betalade säkerligen inte speciellt mycket fastighetsskatt för det då. Nu senast betalade dom 48.000 i fastighetsskatt plus att dom tvingades betla förmögenhetsskatt för att huset taxerats upp. Knappast något dom räknade med för 46 år sen, och knappast för 10 år sen heller.

  I framtiden kommer vi däremot veta. Visst är det lite olyckligt att dom som räknat med att uppskovet ska vara gratis får börja betala. Men framöver så kommer vi alla att veta i förväg vad vi ska betala. Uppskovet kommer knappast att växa över åren. Det som skulle kunna inverka är om "räntan" på det höjs, men det tror jag inte kommer hända än på många år i alla fall. Taxeringsvärden kommer fortsätta öka, men nu finns det ett tak som gör att man max får lägga 500 kronor per månad - klart enklare att räkna in än 4000 i exemplet ovan.

  SvaraRadera