2007-11-07

Dagen från helvetet

Jag har haft dagen från helvetet... Idag fick vi hem vår nya diskmaskin, som vi köpt på erbjudande med "installerad och klar". Skönt att slippa bry som om det där. As if...

När killarna som installerat diskmaskinen vred på vattnet igen började ballofixen läcka. Sånt som händer med gamla ballofixer sa dom och kollade om dom hade någon ersättningsballofix med sig. Dom hade ett gäng, men ingen som passade. Fick bli att stänga av vattnet till hela huset, ta med mig min gamla ballofixen och åka till lokala byggvaruhuset. När jag stängde av vattnet upptäckte jag dock att tillvattnet inte gick att stänga av helt, så jag fick ha den närmsta kranen öppen och droppande medan jag åkte för att slippa få massa vatten i köket. På lokala byggvaruhuset hade dom inte heller någon ballofix som passade min mutter, så jag köpte en som passade röret istället och begav mig hem för att byta ut den. Då fick jag först såga sönder den gamla konan så jag kunde få på den nya muttern. Det var lite meckigt, men det gick till slut. När jag fått på den nya ballofixen läckte det fortfarande så då kastade jag in handuken och ringde efter en rörmokare...

Lättare sagt än gjort. Efter att ha pratat med i princip alla som finns i Gula Sidorna i Lokaldelen, vårt försäkringsbolag och firman som utförde installationen hade jag inte fått napp. Alla hade fullt upp i flera dagar framöver. Till slut ringde jag den sista killen i Gula Sidorna som var stationerad en bra bit bort. Han visade sig dock vara i närheten och inte riktigt ha något för sig. Hjälte! En kvart senare var han här. Han tyckte det såg okej ut, skruvade lite extra och sa åt mig att skruva på vattnet igen. Det gjorde jag, och så sa han att det var tätt. Smidigt! Jag passade på att fråga om det var svårt att flytta om så att diskmaskinen tog kallvatten istället för varmvatten när jag ändå hade honom på plats. Det skulle inte vara några större konstigheter sa han och satte igång. När han fått till det så läckte dock varmvattensröret vid den nya skarven... Så det blev upp och ned och stänga av vatten, slå på vatten etc ett tiotal gånger innan han fick till det med en ny rördel och en ny koppling. Typ 1,5 h var han här... Nu har vi rören på övervakning för att se så dom inte börjar droppa. Håll tummarna för oss är ni snälla!

2 kommentarer:

 1. Hej Diversifierad,
  Jag har full sympati for dig. Jag har fixat sjalv en hel del med mina gamla ror. Kan vara trickigt med gamla rordimensioner som inte vill passa med nya standarder.

  Jag gjorde tvartom med min diskmaskin, dvs kopplade in den pa hetvatten. Anledningen ar att varmepumpen varmer vatten betydligt billigare an diskmaskinens "elpatron". Varmer man vattnet med el eller olja ar nog kostnaden ungefar densamma. Nasta gang jag byter tvattmaskin koper jag nog dessutom en maskin som man kan koppla in bade kall och varmvatten for att spara "varmvatten" pengar och fa ned tvattiden (maskinen slipper varma vatten).

  Hoppas nu att du slipper droppande kopplingar.

  SvaraRadera
 2. Hej Anders. Tack för sympatin! Välbehövlig efter den dagen. Än så länge håller det dock tätt, så snart kan vi väl blåsa faran över.

  Vi har en varmvattenberedare från Nibe med några år på nacken. Tror inte den är speciellt mycket effektivare för att värma vattnet, plus att den värmer vattnet mer än vad som behövs för dom mer energisnåla diskprogrammen. Jag tror därför det blir en vinst att låta diskmaskinen göra jobbet. Dessutom kan den ju skölja med kallt vatten då.

  SvaraRadera