2007-11-22

Is i magen

Börsklimatet just nu gör artikeln Is i magen på Kapitalnet högaktuell igen. Artikeln handlar om hur mycket du kan förlora vid feltajmade försäljningar av aktier. Med tidsramen 15 år mer än halverades avkastningen för den som missat dom 10 bästa börsdagarna jämfört med den som legat kvar under hela perioden.

Visst kan börsen sjunka en bra bit till. Det är fullt möjligt att börsens index står lägre om ett år än vad dom gör idag. Men enligt min åsikt är det för sent att sälja nu. Det finns redan en betydande uppsida och det kan gå fort om det vänder. Mest troligt så kommer det ju vända förr eller senare. Nyckelordet är långsiktighet. Aktieplaceringar gör sig bäst så. Möjligen är det fortfarande läge att ta hem delar av eventuella vinster på tillväxtmarknader, primärt Kina och Indien, där fallhöjden är fortsatt betydande.

Hur ska du göra då? Ja, en gammal beprövad strategi är att sälja i uppgång och köpa i nedgång. I det här läget blir alltså rådet att köpa. Sålt skulle du ha tänkt på tidigare. Visst, igen, kan börsen sjunka en bra bit till. Då köper du ännu mer. Gå alltså inte all in nu direkt utan köp successivt. Enklast är att starta ett månadssparande i någon eller några bra aktiefonder. Köp sen så länge det går ner och skörda när det har vänt.

Is i magen, Månadsspara, Att välja fonder (Kapitalnet)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar