2008-02-25

Första timmen avklarad!

Jag hoppas att den första timmen är den svåraste, för attans vad svårt det är. Jag har redan råkat "slentriansurfa" till Privata Affärer en gång, raka vägen från ryggmärgen. Kom på mig innan sidan laddat klart dock och stängde fönstret! Jag vet inte ens vad jag skulle dit för...

Varför är jag så nyfiken egentligen? Oavsett hur aktierna utvecklats så har jag ingen som helst tanke på att varken köpa eller sälja något idag. Eller imorrn för den delen. Det enda som ligger inom åskådlig framtid är att eventuellt växla över mer av Sverigefonden till direktägda aktier, men det är det knappast någon panik med. Ändå vill jag ha minutiös koll på hur börsen utvecklas, i synnerhet mina egna aktier.

Låt oss hoppas att den här kuren kan råda bot på det i förlängningen!

Update 11:07:
Nu är andra timmen också avklarad. Gick betydligt bättre! Och mycket snabbare! Hjälpte kanske att skriva av sig lite för en timme sen. Nu känns det genomförbart igen!

Update 13:57:
Det har gått bra sen senast. Har öppnat en ny "tab" ett par gånger i webbläsaren för att börja en rundgång av det slag jag beskrivit i kommentarerna, men har alltid kommit på mig direkt. Nyss fick jag dock oavsiktligt veta hur index har utvecklats hittills idag genom att min kära RSS-läsare plockade hem Ekorrhjuls-Markus senaste inlägg. Där stod det, svart på vitt... Nåja, kan inte hjälpas. Jag har hela tiden varit inställd på att det kommer vara omöjligt att undvika indexutvecklingen. Huvudsaken är att jag inte aktivt tar reda på den!

Update 20:32:
Det har fortsatt bra! Jag kom in i jobbet så pass efter senaste update att jag plötsligt märkte att jag hade tre minuter på mig till bussen för att hinna i tid till dagis. Var bara att släppa allt jag hade för händerna och springa! Nu har lillen lagt sig och jag har tittat till datorn. Jag har till och med varit inloggad på banken utan att lyfta på locket till aktiedepån. Enda lilla minuset var att Finanskvinnan dök upp i min RSS-läsare och berättade att RNB utvecklats bra idag. Får trösta mig med att det trots allt var goda nyheter. ;)

12 kommentarer:

 1. Själv kollar jag mest börskurserna när jag inte har något vettigt att göra eller bara saker jag tycker är tråkiga att göra. Det betyder att jag vissa dagar kan kolla dem 20 gånger och andra dagar inte kollar dem någon gång. Har jag tråkigt kollar jag kurserna.

  SvaraRadera
 2. Ja, det är nog lite av ett tidsfördrig även för mig. Det är alltid något som ändrats när man laddar om börssidan, till skillnad från många andra sidor. Det som ändras påverkar dessutom min egen ekonomi, åtminstone i ett extremt kortsiktigt tänkande.

  Jag behöver dock inte ha tråkigt för att falla in i mitt tidsfördriv. Det är bara när jag har något väldigt roligt för mig som jag kan koppla bort det. Efter den här veckan ska jag fundera över ett mer långsiktigt mål för min besatthet av siffror.

  SvaraRadera
 3. Jag håller med om att det är jättesvårt att vänja sig av med... Sen har man ju ofta ett visst "surfmönster" när man öppnar en browser, att man går till sidor i en viss ordning. Det går inte heller att bara sluta med.

  Själv hade jag ingen dator på jobbet nyligen. Kunde inte kolla kurserna förrän jag kom hem (men mail kunde jag se i mobilen). Jag märkte snabbt att jag kunde glömma kolla aktiekurserna när jag väl kom hem, det var inte lika spännande när börsen redan stängt då jag kunde se dem.

  SvaraRadera
 4. Mmm, helt klart har man sina invanda mönster... Ett av mina är min "bookmarks toolbar" i Firefox där ett gäng ekonomisajter är inlagda (DN Ekonomi, DI, E24, Ekonominyheterna, Affärsvärlden och Privata affärer). Men jämna mellanrum brukar jag gå en radda genom dom och se om det dykt upp något nytt. Det var så jag var på väg att hamna på Privata affärer i förmiddags.

  Tyvärr skulle mitt jobb vara omöjligt att göra utan dator, så jag kan inte gärna stänga av den för att minska frestelsen. Jag tvingas sitta här ett par klick bort från börsen... Min nyutvecklade taktik är att jag börjat bygga upp en målbild om hur kul och spännande det ska bli att titta till börsen på fredag kväll. Ganska lockande tanke faktiskt, att se en hel veckas utveckling på ett bräde!

  SvaraRadera
 5. Ja, hur kan man kalla det för passiv inkomst egentligen, när det sitter i ryggmärgen att plita in vissa bokstavskombinationer i webläsaren så att man av en händelse kommer till aktieinformation?

  SvaraRadera
 6. Man kanske skulle kunna skapa en AA grupp typ Anonyma Aktierävar eller liknande. Det är nog ganska vanligt att man har ett mansikt behov av att kolla kurserna flera gånger om dagen

  SvaraRadera
 7. Merakosing: Ja verkligen! Jag har dessutom samma beteende vad gäller AdSense, även om jag bättrat mig betydligt där senaste månaden. Nu brukar jag nöja mig med att titta till den var eller varannan dag, men förut var det sannerligen ingen passiv inkomst!

  TKI: Hej. Jag heter Diversifierad och jag är inne på min första dag som fri från aktiekurser. ;)

  SvaraRadera
 8. Stackare! Det var inte meningen att förstöra din detox för dig!
  Jag ska försöka ha dig i åtanke under veckan så att jag inte skriver hur det går...
  Men... I och för sig... då blir det ju inte mycket bloggande. Du får helt enkelt slå av din RSS-läsare :)

  SvaraRadera
 9. Markus: Hehe, ingen fara. Skulle jag bestämt mig för att jag inte får veta något om börsen skulle jag naturligtvis inte läsa alla dessa ekonomibloggar. Som sagt är min kur bara att inte aktivt söka upp information om börsutvecklingen. Så skriv vad du vill, jag skyller mig själv! =)

  (p.s. detsamma gäller alla andra ekonomibloggare också! d.s.)

  SvaraRadera
 10. Det finns program som stänger av vissa webbplatser (eller domäner, som till exempel hela *.blogspot.com eller så) under vissa tider. Du kan helt enkelt säga till din dator att du inte får titta på börskurssidan under kontorstid.

  Invisibility Cloak heter ett av dem, om du använder Firefox. Det fungerar faktiskt. Och man kan förstås slå av det i nödfall om man nu skulle få för stora abstinensbesvär. ;-)

  SvaraRadera
 11. Sten: Något sånt kanske ska bli en del av min framtida strategi. Fast får nog kolla om det finns någon snyggare add-on som har ett litet gui för inställningarna och inte kräver greasemonkey. Något i stil med AdSense Notifier. Känner du till något på rak arm?

  SvaraRadera
 12. Sten: Jag hittade en själv som heter BlockSite. Tyvärr har den inte stöd för att låsa beroende på vad klockan är, men jag får väl gå in och slå av den när jag anser att jag är tillåten att titta. =)

  SvaraRadera