2008-02-27

Intressant övning

Idag kom Handelsbanken med rapport. Jag förstod av DN att den var sämre än förväntat men att utdelning blev högre än väntat. Det stod som tur var inget om hur aktien utvecklats efter rapporten. Jag råkade dock få se en rubik som lydde "börsen vänder ner". Behöver dock inte betyda så mycket. Kan räcka med -0,3% för en sån rubrik.

För att fortsätta min gissningslek från tidigare idag så tror jag att Handelsbanken har klarat sig bättre än index efter rapporten. Utdelning över förväntat har premierats väl tidigare under rapportsäsongen. Jag hoppas dock att den gått sämre eftersom jag ännu inte äger några aktier i banken, mer än indirekt genom min HQ Svergiefond som är under avveckling.

Den intressanta övningen är hur som helst att jag har skrivit ut rapporten och ska sätta mig och lusläsa, räkna och bestämma mig för hur mycket jag tycker att aktien är värd. När jag sen får titta på börsen igen ska jag låta min värdering guida ifall jag ska köpa aktien eller inte. Står aktien lägre än 80% av min värdering så blir det köp, annars avvaktar jag.

Är det någon som har koll på vad p/e-talet för svenska banker legat på under 2000-talet?

2 kommentarer:

  1. Jag har inte full koll, men vad jag minns ligger bankerna vanligtvis under 10.

    SvaraRadera
  2. I dagsläget ligger de flesta svenska banker kring 7. Man kan väl generalisera lite och säga att de alltid ligger under snittet då de inte står för någon vidare tillväxt men bra(?) säkerhet. Köpte själv SEB häromveckan för 149 kr.

    SvaraRadera