2007-07-05

Välbehövligt stålbad

Svenska Dagbladets brännpunkt är idag synnerligen intressant. Författare är Johan Öhnell, ordförande i Oberoende Elhandlare och vd för Telge Energi. Ämnet är utsläppsrätter.

Utsläppsrätterna är en bra idé, men han tycker inte att systemet inom EU fungerar. Allt det leder till är att energijättarna tjänar mer pengar på villaägarnas bekostnad, heter det, och att det är en väldigt liten del av förtjänsten som satsas i miljövänligare energikällor.

En sak som slår mig, som han inte nämner, är att det säkerligen förbrukas betydligt mindre energi med högre elpriser. Energiförbrukning har under senare år blivit ett hett debattämne bland villaägarna, och det har också blivit mycket publicitet i media. Otaliga är artiklarna jag läst om sätt att dra ner på elförbrukningen.

Därför har det nog varit bra med höga elpriser, för det har givit oss incitament att lära oss minska vår förbrukning. Värmepumparna har ökat explotionsartat, snart varenda lampa i landet är av lågenergimodell och apparaterna som står på när dom inte används har minskat drastiskt. Våra vitvaror har också rasat i energiförbrukning, liksom mycket annat i hemmen.

Har han rätt i övrigt om det han skriver låter dock hans lösning på problemet som en bra idé.

Utsläppsrätt fel för miljön (SvD)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar