2007-07-18

Investeringsetik

Dom flesta av hos har väl några principer. Vissa fler än andra. Några är rent av helt principlösa. När jag köper aktier så undviker jag vissa företag och vissa branscher. Ibland kan jag också handla specifika fonder eller aktier för att jag gillar deras ideologi.

Den princip som jag har flest sympatisörer med är nog att inte handla i tobaksbolagen. Med andra ord så köper jag inte Swedish Match, oavsett om jag tror det vore en jättebra affär.

En annan av mina princip är emot råvaror, det vill säga gruvor och olja. Vi har grävt upp så mycket av jorden redan, och kollar man sopbergen finns det gott om material att återanvända. Oljan i sin tur är ju starkt bidragande till växthuseffekt och alla är överens om att olja är dåligt. Trots det fortsätter vi pumpa fram mer och mer.

Bland det jag köper för att stötta är det främst två fonder jag valt till min PPM jag tänker på. Den ena är Merrill Lynch New Energy Fund och den andra Pictet Funds - Water. För att bryta oljeberoendet är nya energikällor väsentligt, och vatten är ju bra på alla sätt. En annan är Skandia Idéer för livet, som jag köpt till min sons fondportfölj.

Vad har ni andra för principer?

4 kommentarer:

 1. När jag styrde upp min PPM-portfölj valde jag till största del marknader som behöver en chans, östeuropa och latinamerika. Inte särskilt etiskt om man tittar på miljö eller mänskliga rättigheter men jag är trots detta stolt över att mina pengar stöttar ekonomier som behöver det.

  Om jag inte minns fel har jag även en del i KPA men efter vad jag läst idag funderar jag allvarligt på att byta. Merrill Lynch New Energy Fund lockar.

  SvaraRadera
 2. Oj, missade det här inlägget.

  Jag placerar inte i råvaror. Inte heller läkemedelsbranschen, p g a djurförsöken. Tittade lite på Astra Zeneka, men jag kan inte hjälpa att jag tycker det är hemskt att de använder beagelhundar i försöken. Och apor.

  Jag köpte exempelvis en aktieobligation i alternativ energi.

  SvaraRadera
 3. Det var jag som skrev det senaste, råkade klicka i anonym.

  SvaraRadera
 4. Gillar också Scania eftersom de satsar på att utveckla miljövänliga bussar och lastbilsmotorer. Det är en typ av biltrafik som jag tror kommer vara mer eller mindre nödvändig även om privatbilismen, kanske kommer minska i framtiden.

  SvaraRadera