2007-07-16

Accelererande priser i Stor-Stockholm

Idag publicerades Småhusbarometern av SCB. I Stor-Stockholm har priset tagit rejäl fart uppåt. Mellan de senaste kvartalen har huspriserna i regionen stigit med hela 6 %, vilket är den största uppgången mellan två kvartal på sju år. Ser man på ett års sikt har priserna i Stockholms län gått upp med 12 %.

Det är så klart anmärkningsvärt med hela 6 % uppgång på ett kvartal, vilket förstärks av att det dessutom är högsta takten på sju år. Förmodligen är det så att den aviserade reformen av Fastighetsskatten har börjat prisats in av marknaden nu.

Kanske kan vi få se ett till kvartal i den här takten, men sen blir det nog en mera normal prisstegring igen. I maj aviserade ju Riksbanken att dom räknar med en snitthöjning av huspriserna i landet med 5 % efter reformen, där storstadsregionerna - primärt Stockholm - är dom som drar upp snittet. Räknar man med att Stor-Stockholm skulle få en ökning på 8 %, kan 4 % ha räknats med i det här kvartalet brevid en "normal" uppgång med 2 %. Alltså är det i så fall ungefär halva reformen som prisats in.

Villapriserna fortsätter upp (DN)
Villaägarna blir allt rikare (E24)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar