2007-07-17

Öresund fortsatt lyckade

I förra veckan rapporterade fyra av Öresundsbolagen, och idag kom två till in. Liksom förra veckan är det fina rapporter. Först kom Electrolux som slog förväntningarna rejält, och sen kom HQ som rapporterade om fortsatt ljusa tider. Efter fyrtio minuters handel var Electrolux upp dryga 6% och HQ upp med över 7,5%.

Trots alla fina rapporter har Öresundsaktien svårt att följa med uppåt. Substansrabatten ökar alltså, trots att dom visar fin känsla för att välja bra aktier. Jag blir lite småsugen på att flytta mer av pengarna jag har i HQ Sverigefond till Öresund, men det skulle innebära en reavinst som skulle bli svår att kompensera för. Har någon pengar som är på väg in på börsen kan jag dock med gott samvete rekomendera aktier i Öresund!

4 kommentarer:

 1. Märkig reaktion på Öresund nu sista tiden.

  Innehaven utvecklas klart bättre än moderaktien och nu är det inte längre tal om att Öresund har någon premie utan en klar rabatt.

  Å andra sidan borde detta justera sig vid första vardagen i Aug. då Öresund presenterar substansvärdet.

  Själv tycker jag det låter rimligt att Örsund har ung. 5% rabatt. Rbatten i sig är för en långsiktg investerare helt ointressant ddå det är substansvärdes utvecklingen som spelar roll och inte rabattutveckling (som spelar stor roll på kort sikt)

  SvaraRadera
 2. En annan aktie som också i mina ögon har utvecklas "konstigt" är den lilla "Ratoskopian" Midway Holding som slagit index med hästlängder sedan aktien introdducerades 1989.

  Bolaget utvecklas bra och stabilt just nu. Har en extremt kompetent ledning. Gjort några fastighetsförsäljningar som ökar utrymmet för investeringar

  Ändå har aktien sjunkit kraftigt sista tiden utan några nyheter (ca. 20%) och nyckeltalen ser nu väldigt attraktiva ut med p/e tal på drygt 6, p/ek på 2,6, p/s på 0,7 och inte minst en direktavkastning som idag med förra årets utdlening ligger på över 7%(!).

  www.midwayholding.se

  SvaraRadera
 3. Det kan ju vara värt att tänka på att Öresund har en del innehav som utvecklats mycket dåligt den senaste månaden. Avanza (-10%), Bilia (-7%), Nobia (-8%), Skistar (-4%). Den senaste tidens kursstegring till trots är Electrolux utveckling senaste kvartalet negativ. Egentligen är det mest tack vare HQ som man lyckas hålla kvar eller möjligen öka substansvärdet något.

  Sedan är det förstås så att Öresund har långsiktiga innehav, dvs om det går dåligt någon/några kvartal vet man att man får igen detta på sikt. Öresund är ett klassiskt exempel på att buy-and-hold är bra i längden.

  SvaraRadera
 4. Enligt mina egna beräkningar har Öresunds substansvärde ökat ungefär 5,50 per aktie sen halvårsrapporten. Då var det 165 kronor, nu i så fall 170,50. Öresund stängde idag på 167,50 vilket betyder att rabatten består. Vid halvåret var kursen 161,50, så rabatten har iofs minskat med 50 öre per aktie, men ett Öresund med rabatt är nog alltid en bra investering!

  SvaraRadera