2007-07-19

SBAB:s mäklarbaromter, kvartal två

Idag publicerades SBAB:s mäklarbarometer, en enkät som skickas ut till 200 mäklare i storstadsregionerna, för årets andra kvartal. Priserna har under kvartalet stigit mer än väntat på såväl bostadsrätter som småhus. Inför nästa kvartal är dock förväntningarna försiktigare än tidigare, bostadspriserna väntas stiga långsammare och försäljningarna väntas ta längre tid.

Jag är ganska splittrad i min egen tro inför kommande kvartal. Kommer det vara övervikt på dom som vill köpa medan dom tror att det är en bra affär innan fastighetsskattereformen genomförts, eller på dom som vill sälja innan dom drabbas av den högre reavinsten? Eller tar den stora merparten det hela med ro och anser att en bostad inte är ett finansiellt instrument som man köper och säljer i hopp om att förutsäga framtida utveckling?

Vi är i alla fall överens om att priserna kommer fortsätta gå upp, jag och mäklarna. Dom tror som sagt att prisökningen dämpas under tredje kvartalet, själv tror jag att bara halva fastighetsskattereformen är inprisad. Det kan alltså mycket väl bli ett lika starkt kvartal till.

Fortsatt stark bomarknad (DN)
Mäklarbarometern kvartal 2 2007 (SBAB)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar