2007-07-02

Stackars snyltare

Ylva Thörn, förbundsordförande i Kommunal, försöker i dagens SvD få oss att lida med alla kommunalare som satt i regel att bara jobba halva året och gå på a-kassa den andra. Med nya a-kassan kommer dom nämligen få svårt att fortsätta med det!

Att döma av min reaktion, och dom som hittills kommenterat artikeln, misslyckas hon fatalt.

Hon avslutar med orden "Sverige har en regering som inte känner, inte hör och inte vill ta reda på vilka oerhört kännbara konsekvenser politiken får för vanliga löntagare". Om vår vanliga löntagare bara jobbar halva året är det inte konstigt att vi har så högt skattetryck. Själv kan jag undra om dom ens faller in i facket löntagare.

Ny a-kassa ekonomisk katastrof (SvD)

44 kommentarer:

 1. man häpnar över hur sverige fungerar bakom fasaden.

  A-kassan ska ju för f-n vara för
  OFRIVILLIG arbetslöshet!!!

  inte som hör en klart plannerar situation

  suck, tur att man har lämnat sverige.

  /Dan

  SvaraRadera
 2. Heelt sjukt!

  Jag fattar inte hur dessa kommunister tänker. Asfaltsarbetare tjäner f*n inte 16900/mån... JO, kanske om man slår ut det på hela året!
  Sätta i system att parasitera på systemet, det är väl bara en fackordförande som kan försvara det!!

  SvaraRadera
 3. Angående Fredriks kommentar om att paratisera på systemet, så kan jag bara säga att det är sådana som han som försämrar Sverige.Angående första bloggen så har denne anonyme försämrare inte kontakt med verkligheten.

  SvaraRadera
 4. Kustbevakaren: Du får gärna motivera dina påhopp. På vilket sätt försämrar Fredrik Sverige, och varför har den anonyme Dan inte kontakt med verkligheten?

  SvaraRadera
 5. Jag blir också mörkrädd. Hur kan de säsongsarbetande kommunalarna kräva att staten ska försörja dem full ut med samma inkomst under den del av året de inte jobbar?
  Om verkligheten är den att många kommunalare försörjer sig på detta sättet så är det hög tid att ändra på det.

  Hurra för att sossarna inte styr över 50% av min lön längre!

  SvaraRadera
 6. Hoppas ni som spyr galla över dom som är arbetslösa oxå blir arbetslösa under denna regeringsperiod så ni får smaka själva på det.
  Det är väl självklart att alla ska kunna leva ett normalt liv i det här landet oxå,kläm dit bidragsfuskarna i stället så blir det nog pengar över så det räcker utan att tulla på era surt förvärvade kronor.

  SvaraRadera
 7. 450000 om året: Det är ingen här som spyr galla över arbetslösa. Det jag säger, som flera instämmer i, är att det är absurt att vissa tydligen satt i system att bara jobba halva året och förvänta sig att a-kassan ska stå för andra halvan. Tycker du själv att det är rimligt?

  SvaraRadera
 8. Vitsen är att alla säsongsjobb kommer att försvinna.
  Alla de som idag hylla projektarbeten o.s.v kommer inte att få tag på folk när de behövs.

  Vem har råd att ta ett projekt kortare än ett år efter det här?

  Hur skall kyrkogårdarna kunna skötas? Hur skall den komunala verksamheten kunna skötas.
  Att anställa dagens säsongsarbetare på heltid är inte att tänka på.
  De som idag försörjer sig på de arbeten som kan och behövs under barmarksperioden kommer i fortsättningen inte att bli gjorda eftersom de som idag utför dem blir tvingade att flytta till orteer där det finns heltidsarbete året runt.

  Skogsindustrin som idag lever gott på säsongsarbetande kottplockare, planterare och andra kommer inte att få tag på folk att sköta sin skog.
  Tillverkningsindustri som lever upp vissa stunder på året kommer likaså att upphöra.

  Tidigare akasseregler har varit i balans med industrins behov av arbetskraft och arbetarnas behov av trygghet att kunna uppfostra sina barn och ge dessa utbildning.

  I och med detta kommer vi tillfälligt att få en invandrad underklass med husvagnslödder som kommer att bo i sina husbilar året runt och deras barn kommer att tigga/stjäla istället för att gå i skola.
  När dessa ledsnat på att flytta och deras barn inser hur mycket de gått miste om kommer dessa att bo bofast i kåkstäder utanför städerna för att åtminståne kunna ge sina barn grundskola och vi är tillbaka med ett ofantligt säsongsbehov.

  Man häpnar ibland över vissas uppenbara brist på att se i ett vidare perspektiv och på vad som är bra för samhället i stort.
  För det är bra för samhället att NCC, SCA, MODO mfl har arbetskraft när den behövs.
  Jag tror inte näringslivets toppar gillar utvecklingen.
  Jag tror inte heller den lilla blå klicken som tycker att förslaget är toppen gillar när deras semesterresa inte går att genomföra i vanlig ordning eftersom turistnäringen gått under pga personalbrist och sveriges inland och norrland står tomt när de flesta flyttat till fasta säkrare jobb.

  Det kommer fan att bli helt omöjligt att driva en turistnäring efter detta

  Åter ett ogenomtänkt, snabbutrett förslag av de blå regeringvikarierna i sina försök att visa sig "kraftfulla"

  SvaraRadera
 9. Jag häpnar över raljerandet från "anonym" och "Fredrik". Bara en massa högerfärgat personligt svammel. Märkligt förresten att anonym väljer att nämna "OFRIVILLIG arbetslöshet".

  Vad anser anonym att det begreppet betyder?

  Enligt er så finns det väl knappast något sådant som ofrivillig arbetslöshet.

  Eller var drar ni gränsen?

  Är det inte så att det ni förespråkar är just att personer som,(oavsett anledning), inte har en anställning, SKALL stå utanför samhället?
  Ett resultat av nedrustningen i det svenska samhället som den här regeringen startat, utökar antalet grupper som hamnar i utanförskap.

  En yrkeskategori kommer dock regeringen då till att tvingas ge större resurser. Nämligen Polisen.
  För den ökade kriminaliteten som följer utanförskapet måste ju bekämpas, eller hur? "fredrik" nämner att asfaltarbetare inte tjänar 16900/mån, men lille "fredrik"! Var det enbart den gruppen som debattinlägget från Thörn gällde?
  /Janne

  SvaraRadera
 10. Om jag blir av med jobbet så kommer jag se det som ett stort misslyckande om jag är arbetslös mer än tre månader.

  Jag kan inte tänka mig att ha som livsstil att periodiskt och planerat leva på a-kassa.

  Håller med om allt som tomas och Dan skriver.

  SvaraRadera
 11. Kul med ett kritiskt inlägg som går att bemöta!

  Jag tror inte alls säsongsjobb kommer att försvinna, och ännu mindre projektanställningar. Vem som helst har råd att ta en projektanställning, förutsatt att den planerar fortsätta med andra projekt när det första är slut. Problemet här är ju att säsongsarbetarna verkar ha nöjt sig med att jobba 'sin del' av året och sen väntat på att den delen ska komma tillbaka nästa år. Det är väl klart dom ska ha nåt annat att göra så länge!

  Kyrkogården kan säkerligen krattas av någon kry pensionär som vill dryga ut pensionen, förutom av dom som kan få en heltidstjänst som vaktmästare och även ansvara för snöskottning och sandning om vintern. Kottplocking och plantering av skog är som gjort för sommarjobbande studenter.

  Hur du sen kommer in på invandrand underklass vars barn kommer tigga och i förlängningen bygga kåkstäder övergår min förmåga, det får du allt förklara lite närmare.

  SvaraRadera
 12. Janne: Med ofrivillig arbetslöshet tror jag dom menar att man blir av med sitt jobb, och då kasserar ut ersättning under tiden man letar efter ett nytt. Det Ylva skriver om är ju säsongsarbetare som bara jobbar en del av året och sen kasserar ut ersättning till deras del av året återkommer. Dom vet när deras anställning kommer sluta och när den börjar igen.

  Sen är det kanske inte frivilligt att den slutar då, men den är åtminstone i viss mån planerad. Skulle jag själv veta när min anställning slutade skulle jag på förhand engagera mig för att ha en ny sysselsättning i direkt anslutning till det.

  SvaraRadera
 13. Ja tycker det är så underbart härligt att regeringen stryper åt flödet med pengar som rinner ut till alla parasiter som lever på bidrag. Är man arbetslös tycker ja att man ska få kuponger för mat & övrigt levende samt kontrolleras hårt så man gör sitt yttersta för att skaffa ett jobb så man inte frestas att stanna i en sådan sits längre än nödvändigt. Känner allt för många som tidigare ansett att man inte tjänar ngt på att jobba utan hellre bara är hemma ist för att jobba. Så skönt att det äntligen händer något mot dessa bidragstagare. Fattar inte varför svenskar tycker så synd om sig själva & förväntar sig att staten ska göra hälften åt dom?

  SvaraRadera
 14. "Vitsen är att alla säsongsjobb kommer att försvinna. Alla de som idag hylla projektarbeten o.s.v kommer inte att få tag på folk när de behövs", skriver Anonym.

  Det är något feltänkt. Pressen sätts nämligen inte på arbetsgivarna, den sätts på de jobbsökande som måste ta de jobb som erbjuds - även säsongsarbeten.

  Därtill måste jobbsökande ta arbeten som ger en lön som är minst 90 procent av a-kasseersättningen, så några låglönejobb kommer inte att försvinna, de kommer tvärtom att öka.

  Och det senare är nog den egentliga "vitsen" med försämringarna i a-kassan. Annars skulle det ju räckt långt med att öka kraven på att söka jobb, och inte samtidigt sänka ersättningsnivåerna.

  SvaraRadera
 15. Det verkar som en del av insändarna här själva inte varit arbetslösa någon gång. Jag har under två korta perioder varit arbetslös och fick under tiden socialbidrag eftersom jag inte hade fått ihop tillräckligt med dagar för att få stämpla. Nu funkar det så i många kommuner att man måste redovisa alla jobb man sökt för att få bidrag. Detta gäller även när man stämplar hos a-kassan. Kan ni då vara vänliga att förklara för mig hur en person som INTE FÅR JOBB ska försörja sig?

  Städjobb? Nehedu, du måste ha lokalvårdarutbildning nästan överallt för att få städa! Inom handeln så krävs det ofta att du har erfarenhet, inte fan låter man väl en person som inte kan räkna 1+1 sitta i kassan.

  Jädra översitteri! Hoppas ni själva står utan jobb och hem en dag och får käka upp era egna ord!

  Vill tillägga att jag faktiskt jobbat sedan jag var 17 och jobbar fortfarande, men inte fan skiter jag i mina medmänniskor för det! Även de som är sjuka och arbetslösa! Man skäms ju över att vara svensk!

  SvaraRadera
 16. Maria: Jag kan bara tala för mig själv. Jag har varit arbetslös vid ett par kortare tillfällen, men aldrig plockat ut a-kassa. Jag har under dom år jag jobbat sparat pengar som jag kunnat leva på under den tid som krävts för att få ett nytt jobb.

  Självklart tycker jag dock att det ska finnas ett socialt skyddsnät som kan ge oss pengar under omställning vid arbetslöshet. Att den ska vara utformad så att det räcker med att år efter år bara jobba halva året tycker jag dock inte.

  För dom som inte får något jobb finns det flera olika möjligheter. En är att starta eget, en annan att vidarebilda sig.

  SvaraRadera
 17. Vänstern tror att man arbetar bara genom att leva och finnas till, och att man därför måste ha rätt till pengar och prylar hela tiden. I själva verket skapas ju alla resurser i samhället av de enskilda individer som just arbetar på riktigt, och att få ersättning när man INTE arbetar är därmed samma sak som att parasitera på resten. Som arbetslös kan man givetvis hävda att man själv tjänar på denna typ av omfördelning, men det saknas ett moraliskt försvar för rätten att vara en parasit. Det i sin tur beror såklart på att det inte finns något sådant.

  SvaraRadera
 18. Nej jag har inte varit arbetslös och kommer heller aldrig att bli det. Anledningen är enkel: Jag har ingen lust. Det finns säkert arbetslösa som inte har lust att inte vara det men då skall man väl se till att skaffa ett jobb. Man kan aldrig försvara ett missförhållande med att det är otrevligt...

  SvaraRadera
 19. Diversifierad

  Men nu är det bara så att det finns mera arbetslösa än det finns jobb. Så alla kan inte få jobb. Sen tror jag inte att att någon vill gå arbetslös om dom slipper. Men den regering vi har nu tror alla är som dom. För det är ju bara titta på hur många av dom som fuskar med skatter, avgifter och skolbetyg.

  SvaraRadera
 20. Alla som jobbar och även de som stämplar betalar skatt, så att kalla folk för parasiter tycker jag är lite väl magstarkt.

  Den som kan spara pengar gör givetvis något bra, för man slipper hela karusellen när man ska stämpla. Men sen beror det ju på vad man har för jobb och om man ens har utrymme för att spara.
  Även välutbildade idag har svårt att hitta jobb. Det säger ju sig självt.
  Sålänge jag betalar skatt till staten så vill jag inte höra ett jota om hur mycket jag kostar om jag förlorar jobbet. För även de som är arbetslösa betalar skatt! 25% moms på alla varor och tjänster! Det innebär att ca 50 öre av en månadslön på 15000 är det enda vi INTE skattar på.

  SvaraRadera
 21. Grottolle: Det finns massor av lediga jobb just nu. När dom är tillsatta och folk fortfarande går arbetslösa kan du klaga på att det inte finns jobb åt alla. Jobb föder jobb. När jag var yngre kände jag för övrigt flera som gick arbetslösa för att dom ville. Det passade deras livsstil att leva lite fattigare och i gengäld ha en extrem mängd fritid.

  Maria: Du har missat hela poängen med debatten. Den handlar om säsongsarbetare som tar ut a-kassa för andra halvan av året, inte om arbetslösa generellt! Självklart ska man kunna få a-kassa när man blivit av med ett jobb och söker ett nytt.

  SvaraRadera
 22. Ha ha ha,

  Att försvara bidragstagande med att det betalas skatt på bidragspengarna. Jisses.

  De som arbetar halva året och medvetet stämplar den andra halvan utan att anstränga sig till det yttersta för att försöka förändra sin livssituation ÄR parasiter; de bidrar med mycket mindre än de suger ut och de är nöjda med det.

  SvaraRadera
 23. ...ja, majoriteten av säsongsarbetarna är säkerligen JÄTTenöjda med att gå på a-kassa när det inte "är säsong". De skulle inte ALLS hellre vilja ha ett kompletterande arbete som gav dem en dräglig lön när deras arbete ligger nere. Och det är ju inte så att deras säsongsarbete beHÖVS. Eller att många av dem är lågavlönade från början. INte då.

  Högerdrägg.

  /Ola

  SvaraRadera
 24. "Att försvara bidragstagande med att det betalas skatt på bidragspengarna."

  Humor, inte sant?

  Visst betalar man skatt när man arbetar, men problemet generellt sett (om vi hoppar ifrån debatten som säsongsarbetare) är att skatten inte är frivillig. Om ett privat företag erbjuder försäkringar som garanterar ersättning vid arbetslöshet mot en månadspremie så är det bra, men staten ska inte ha rätten att exploatera vem som helst för godtyckliga ideologiska intressens skull.

  SvaraRadera
 25. Ola> Så slaveri är befogat om den som håller slavarna inte VILL göra det men MÅSTE? Jag kan tänka mig det resonemanget på bomullsodlingarna i USA. "Sorry grabbar, jag vet att ni jobbar oavlönat och så men jag VILL faktiskt gärna jobba själv och tjäna mina egna pengar, jag kan bara inte".

  SvaraRadera
 26. Ola: Att dom inte skaffar ett jobb eller annan sysselsättning när deras säsong är slut då? Varför ska a-kassan utformas för att dom inte gör det?

  Visst behövs deras jobb, men det finns saker som behöver göras på andra halvan av året också... Och hittar dom inget, och inte är drivna nog att starta upp något eget, så kan dom ju fortbilda sig istället.

  Att år efter år misslyckas med att skaffa jobb under andra halvan kan inte kännas bra för dom. I förlängningen tror jag det är bra för dom att få piskan att anstränga sig lite mer istället för att gå hemma och snåla varannat halvår.

  SvaraRadera
 27. Diversifierad

  Jag vet ju inte i vilka kretsar du umgås. Men dom fåtal arbetslösa som jag känner försöker då få jobb. Men tyvärr så är många jobb på sommaren bara tidsbegränsade jobb. Och förslaget för att få bort dom jobben och göra dom till heltidsjobb stoppade ju Alliansen. Sen beror det ju var i Landet du bor oxå. Jag har alltid haft jobb och är glad för det. Men man måste oxå tänka lite längre än att skrika ut att dom arbetslösa är lata.

  SvaraRadera
 28. Grottolle: Det var som sagt när jag var yngre... Jag umgicks mycket med musiker, med ganska bohemska vanor. För tillfället känner jag bara en som är arbetslös och han har varken bråttom att söka jobb eller plockar ut a-kassa.

  Visst är många jobb på sommaren tidbegränsade till just sommaren. Men jag förstår inte vad som hindrar att man under andra halvan av året gör något annat istället för lyfter a-kassa och väntar på nästa sommar. Visst kanske vissa har svårt att få något, men att a-kassan ska utformas så att den möjliggör att bara arbeta delar av året tycker jag är helt fel.

  SvaraRadera
 29. Diversifierad

  Att det finns fuskare det tror jag oxå. Det finns det överallt. Du ser en arbetsminister som fuskar med betyg en kulturminister som inte betalade Tv-licens. Men man kan ju inte döma alla efter det.
  Men jag håller oxå på att man ska jobba det är inget fel på det. Men man ska inte utgå från att alla i samhället fuskar.

  SvaraRadera
 30. Kan det vara så att ni missar att det finns ett undantag i LAS för just säsongsbetonade arbeten? Arbetsgivaren behöver alltså inte betala för resten av året. Då är förstås frågan vem som ska göra det. Det är ju inte alls säkert att det finns andra jobb under resten av året.

  Hur menar alla ni här som tycker att den nuvarande lösningen är helt sjuk att det ska lösas? För ni menar väl inte på allvar att det är bara den som tagit säsongsjobbet (som ju måste göras) som ska bär bördan, eller?

  SvaraRadera
 31. Jo, jag menar faktiskt att var och en enskilt bär ansvar att ha en försörjning hela året. Vanligen via arbete, men det finns andra lösningar också. A-kassan ska också finnas, dit vänder man sig till när man blivit av med sin försörjning för att få stöd tills man hittat en ny. A-kassan är alltså inget att vända sig till en gång om året när sommarn tar slut. Har du fastnat i ett sånt mönster är det dags att ta tag i sin situation på allvar.

  SvaraRadera
 32. Diversifierad: (Jag antar att du svarade mig?)

  Du skriver "har man fastnat i ett sådant mönster är det dags att ta tag i sin situation på allvar" om säsongsarbete. Eh, jo, kanske. Men hur? Personligen skulle jag nog i den situation arbeta för att säsongsarbete skulle förbjudas. Bara för att överleva rent personligen då. Fast jag skulle ha en smula dåligt samvete för att jag visste att det skulle gå illa åt vår ekonomi, många arbeten kan väl inte utföras då.

  Hur tänker du dig att man löser det hela? Vad skulle du göra? (Om du nu svarar att du skulle byta arbete tycker jag nog att det är ett skämt, men det gör du väl inte?)

  SvaraRadera
 33. LeoB: Javisst svarade jag dig. Nu gör jag det lite tydligare! Hur man tar tag i det går inte att ge ett generellt svar på, beror på så mycket. Vad för säsongsjobb man gör, var man gör det och övrig livssitaution som familj, bolån etc är exempel på faktorer.

  Ett alternativ är helt klart att byta jobb, varför skulle det vara ett skämt? Ett annat är att försöka få mer timmar hos arbetsgivaren. Eventuellt kan man kompletera med ett annat jobb. Ett ytterligare alternativ är att driva en egen verksamhet under andra delen av året. Jag kan också tänka mig situationer där skolbänken kunde vara en lämplig väg. Det finns ytterligre alternativ men jag tycker listan är lång nog redan här.

  SvaraRadera
 34. Diversifierad: Du har rätt, visst beror det på många faktorer.

  Varför jag tycker att det är ett skämt om du svarar att "byta jobb"? Därför att vi diskuterar hur en säsongarbetare ska göra. Om han/hon byter jobb så är det ju inte längre säsongsarbete.

  Komplettera med annat tycker jag väl verkar vettigast, om det går. Studier låter jättebra, men det är väl inte tillåtet alltid?

  Men har vi inte blivit väldigt teoretiska? Det är ju inte säkert att något av alla de här förslagen verkligen funkar. Vad händer nu med dem för vilket där händer inte funkar? Med de säsongsarbetare som kanske plötsligt ska flytta?

  Ska vi kompensera dem i efterhand för ett liv som gick i kras? Eller hur gör man? För vi vet ju inte alls och reglerna verkar ju ganska stränga.

  SvaraRadera
 35. Thomas; Vad jag tycker är fel är att ALLA arbetslösa får betala och försvara sig mot alla åsikter om deras privata situation! Du har ingen rätt att döma människor när du förmodligen inte alls känner till hur deras situation ser ut. De flesta arbetslösa/säsongsanställda försöker faktiskt hitta en försörjning! Du tror väl inte att en frisk människa tycker det är kul att leva på existensminimum?!

  Och ja, om en person jobbat 30 år av sitt liv och blir arbetslös så har denne redan betalt sin a-kassa! Förmodligen 15 gånger om!
  Alla pengar staten betalar ut kommer tillbaka! Och att man sen sitter och klagar över hur mycket bidrag människor får säger ju sig självt! Varför inte låta folk leva sina liv istället? Det är en liten klick människor som utnyttjar systemet medvetet, resten gör faktiskt vad de kan för att förbättra sin situation!

  SvaraRadera
 36. LeoB: Ja precis, om en säsongsarbetare byter jobb till ett som inte är säsongsarbete längre är denne inte heller säsongsarbetare längre... I min bok räknas det som 'problem solved'. Problemet bollas istället över till företagen som tagit för vana att använda sig av säsongsarbetare. Nu får dom börja betala bättre eller anställa längre, alternativt använda sig av pigga pensionärer och sommarlediga ungdomar. Och inga liv som går i kras!

  SvaraRadera
 37. Diversifierad: Men a-kassan då? Kan man inte bli tvingad att ta säsongs-jobb?

  SvaraRadera
 38. LeoB: Jo, om du nu står utanför arbetsmarknaden redan då säsongsjobben drar igång så är dom väl en ypperlig väg att vandra så länge det är säsong. Sen blir det till att jobba någon annan stans när dom stänger igen. Under tiden får du massa lön och slipper a-kassans klena ersättning, och eftersom du vet när jobbet tar slut kan du söka nya jobb som har tillträde i anslutning till det.

  SvaraRadera
 39. Diversifierad: Skulle du anställa mig och lära upp mig om du visste att jag skulle säga upp mig ett halvår senare?

  Och har inte många menat att det kan vara ett heltidsjobb att söka arbete?

  Om jag får raljera lite: Förutom de praktiska problemen håller jag med dig ;-)

  Jag vet inte vad man ska göra, men problemen är kanske till stor del praktiska, inte teoretiska? Då måste man väl egentligen sätta sig in i problemen var för sig för att kunna veta vad som ska göras? Om man inte gör det, men ändå tycker sig ha en lösning, så är man nog, tja ... välj själv ett lämpligt ord ...

  SvaraRadera
 40. LeoB: När personen i fråga får tag på ett heltidsjobb så hoppas jag verkligen att denne inte säger upp sig för att börja på ett säsongsjobb igen nästkommande år!

  SvaraRadera
 41. Diversifierad: Som reglerna för a-kassa ser ut nu så kan ju personen det gäller tvingas att ta ett jobb som är mycket dåligt betalt på en annan ort än hemorten.

  Skulle du i den situationen inte säga upp dig när säsongsarbetet börjar igen (om det är på hemorten och du får mer betalt)?

  SvaraRadera
 42. LeoB: Nu tycker jag vi börjar komma över i dom teoretiska trakter du pratat om ett tag... Visst, det finns regler som säger att man kan tvingas flytta och ta sämre betalda jobb, men jag har hittills aldrig hört om någon som utsats för det. Men, om jag nu hypotetiskt skulle vara en säsongsarbetare som fastnat i ett mönster av säsongsarbeten OCH tvingades av a-kassan att flytta ifrån min familj och ta ett skitjobb med dåligt pröjs där jag vantrivdes, då skulle jag givetvis säga upp mig för att ta tillbaka mitt säsongsjobb om jag blev erbjuden det igen ett halvår senare. Då blir det bättre lycka nästa gång med att söka ett jobb jag vill behålla långsiktigt. Misslyckades jag med det år efter år skulle jag nog överväga att flytta hela familjen till en ställe där det fanns jobb jag kunde ta.

  SvaraRadera
 43. Jag förstår inte hur grisigt det blivit i Sverige.
  Själv har jag tyvärr blivit varslad från min golfbana och måste f.r.o.m i år bli säsongsanställd.
  Tyvärr har jag ingen miljonårslön och kan spara för att leva upp dessa pengar.
  Jag säger bara en sak hallelulja för svartarbete för det är det som kommer hålla mig flytande i vinter.
  Och vem faan vill snylta på samhället vad är det för jävla idoter som skriver dessa bloggar och inlägg jo det är de som är födda med silversked i mun och har en mamma och pappa som torkat dom i arslet hela livet.

  SvaraRadera
 44. Hej anonym. Stanna upp en stund och lyssna på dig själv. Du säger först att det blivit grisit i Svergie och sen talar du nedlåtanade om medmänniskor och hyllar svartjobb. Vem är grisen?

  Förresten så måste du inte bli säsongsanställd. Det står dig helt fritt att söka nya jobb. Det finns hur många som helst för tillfället. Lycka till!

  SvaraRadera