2007-07-05

Skicka kronofogden på smitarna!

Flera a-kassor ligger efter med sina inbetalningar till staten, mycket beroende på alla dom medlemmar som straffat ut sig genom att inte betala. Under dom tre månader man har på sig innan man blir utslängd måste a-kassan betala staten för medlemmen, men om medlemmens pengar aldrig kommer in så blir det så klart problem.

Nu finns planer på att dessa pengar skulle tas in genom en högre avgift för dom som är kvar. Det låter helt absurt! Låta dom som sköter sina betalningar betala för dom som inte gör det? Nej, skicka istället ett brev till dom som inte betalat och säg att det går till inkasso om pengarna inte kommer in inom 14 dagar. Det får förhoppningsvis fart på smitarna. Sen ska man givetvis också skicka dom som det inte blev fart på till inkasso.

I framtiden är det väl läge att göra som dom flesta "riktiga" försäkringsbolag redan gör. Betalas inte premien innan förfallodagen upphör försäkringen att gälla. Det borde funka lika bra här!

A-kassan kan bli ännu dyrare (SvD)
A-kasseavgifter kan höjas i höst (DN)

2 kommentarer:

  1. Anledningen till att folk straffar ut sig, är att det vid vissa fack är omöjligt att genomföra en riktig uppsägning.
    Folk kan få ringa runt i månader, skickar skriftlig uppsägning osv, men inget händer, så då slutar man betala helt enkelt.

    SvaraRadera
  2. Låter ju fruktansvärt, men jag tvivlar inte en sekund på att det är sant. Jag försökte en gång för många år sen gå med i en a-kassa utan att gå med i facket, och det slutade med att jag inte gick med alls av samma anledning.

    Facken har alltså mycket sig själva att skylla, men trots allt måste pengarna fram. Jag tror fortfarande inte på att ta dom från dom andra medlemmarna. Att man blir av med a-kassan från den dag (med viss felmarginal) betalningarna upphör blir än mer väsentligt. Kan man hoppas att staten finner i sitt hjärta att inte ta betalt för dom här som senare straffat ut sig?

    SvaraRadera