2007-07-02

Läge för Nordamerika?

Här om dagen satt jag och funderade över hur jag placera vårt ökade månadssparande som träder i kraft i slutet av juli. Vad finns det för intressanta fonder att tillgå på min bank, och är det någon region som jag behöver kompletera mitt sparande med. I dagsläget har jag pengar i Sverige (aktier och HQ Sverige), Euro-länderna (SHB Euroland Index), sydost-Asien (Carlson Asian Small Cap), Japan (SHB Japan) och Östeuropa (SHB Östeuropa). Latinamerika har jag nyligen lämnat efter beskedet att dom ska starta sin egen världsbank.

Det klena fondutbud som Handelsbanken förfogar över fick mig att fundera på om det kunde vara läge att gå in i Nordamerika igen eller om man skulle ta deras, hör och häpna, enda global fond, Utlandsfonden.

Jag funderade också ett tag på den där Garantifond Plus, men jag tror inte riktigt på det där konceptet. Misstänker att det funkar så att om dom närmar sig garantinivån slänger dom sig på säljknappen och viktar om till 100% räntebärande till dom fått upp fonden en bit ovanför nivån igen. Faller alltså garantinivån ut så blir man sittande med en riktigt dålig fond som inte kommer hänga med när det bär uppåt igen. Bättre då att slänga sig på säljknappen själv.

Nåja, tillbaka till valet. Nordamerika känns lite märkligt för mig idag. Det talas mycket om deras vikande konjunktur, dyra krig, problem på bostadsmarknaden och så vidare samtidigt som deras börser står omkring ATH. Vissa talar om att det är på väg att ljusna i USA, men hur mörkt kan det vara när börserna är på topp? Vad tror ni? Borde man ha lite av Onkel Sam?

p.s. att jag inte köper fonderna hos någon annan har med ränterabatt på bolån att göra. d.s.

6 kommentarer:

 1. Jag skulle inte gå så långt att säga att Carlson Asian Small Cap är en sydostasie-fond. Senast jag kollade låg en femtio procent på de fyra tigrarna och typ 10 procent på latinamerika. En hel del Kina var det också.

  Amerikanska aktiefonder lockar mig faktiskt inte alls. Det flesta är väl trots allt överens om att den amerikanske ekonomin kommer att svalna av så småningom?

  Sedan är också en av anledningarna att jag sparar i fonder nämligen att man lätt når ut till annars otillängliga marknader. Alltså hade jag nog tittat på aktier då det gäller USA. Men det är ju en högst personlig och egentligen irrelevant åsikt...

  SvaraRadera
 2. Jag räknade, kanske felaktigt, med Kina och Indien i sydost-asien. Jag använde ordet som synonym till det i mina öron fulklingande 'fjärran östern'. Att den har innehav i Sydamerika har jag inte sett tidigare, men det verkar onekligen så.

  Amerikanska aktiefonder har som synes på mitt innehav inte heller lockat mig... Dock är det ju världens största ekonomi, så jag tänkte att man kanske borde satsa lite där ändå. Men kanske ska jag nöja mig med en globalfond...

  SvaraRadera
 3. svårt med USA. Det kommer säkert bli lite mörkare å andra sidan är värderingen ganska låg.

  Min exponering mot USA sträcker sig mot fonden Skagen global (som är hyffsat exponerad mot USA) samt att jag äger en mindre post i det amerikanska bolaget Archer-Daniels-Midlands sedan i början av januari. ADM är det ledande företaget i USA på Biodiesel, etanol, stärkelse och annan form av förädling av jordbruksprodukter.

  Mer att läsa http://finance.yahoo.com/q?s=ADM

  Man skall också tänka på att många amerikanska företag är väldigt globala dvs bara en mindre del av deras försäljning är i USA och resten säljs i mer växande delar av världen.

  Skulle ex. Coca-Cola vara beroende av den amerikanska ekonomin? Knappast idag säljer man väl mer brukar i Kina.

  SvaraRadera
 4. Det där med fonder är rätt svårt tycker jag men jag exprimenterar lite just nu har jag balkanfonden bla vet ej om den är bra eller dålig. Önskar att jag hade bättre koll som du verkar ha

  SvaraRadera
 5. Jag hade valt 50% Skagen Global och 50% Skagen Kon-Tiki istället för nordamerika. Det blir en bra spread då och de hade ju ett trevligt track-record... :)

  SvaraRadera
 6. precis vad jag föreslog till min flickvän 50 % i Skagen Global och 50 % i Skagen Kon-Tiki

  SvaraRadera