2007-04-02

Maxtaxan en succé

Maxtaxan målas upp som en formidabel succé i en rapport från Skolverket idag. Den har gjort det bättre på alla sätt! Låter toppen! Står inget om vad det kostar, men eftersom den finns är det säkerligen väl värt sina pengar.

Vi har ju inte testat på hur det var innan, men jag måste säga att det var skönt att inte behöva ta med ekonomin som en faktor när vi valde dagis, eller förskola som det visst ska heta. Nu kunde vi fokusera på att välja vad som kändes bäst för vår son... men i mån av plats så klart.

Förskolan mer likvärdig med maxtaxa (DN)
Fler barn i förskolan med maxtaxa (SvD)

6 kommentarer:

 1. Det blev visst inte så mycket kommentarer här, dessto fler blev det hos dom liberala studenterna som jag hälsade på.

  http://lslinkoping.se/?p=8&showid=376

  SvaraRadera
 2. Det är inte dagis i sig jag motsätter mig. Dagis är bra och den erfarenheten jag har så är pedagogiken bra. Det jag motsätter mig är att större syskon är på dagis när föräldrarna är föräldrarlediga till ett mindre syskon. Är det inte konstigt att staten lägger pengar på barn som egentligen ska vara hemma med mamma eller pappa och framförallt ska lära känna sitt syskon? Nej, då lämnar man storebror för att kunna ta hand om det lilla barnet istället...märkligt. Inte konstigt att barngrupperna är stora vid vissa tider på dagarna på dagis. Skulle inte dessa platser kunna utnyttjas bättre?

  SvaraRadera
 3. För många barn är det snudd på livsviktigt att få vara i förskolan 15 timmar (eller 30) som de visst har in stockholms stad. 15 timmar är inte så mycket. det är alla förmiddagar mån-fred, eller 9-14 tis-tors. Hoppet mellan att ha varit hemma med mamma/pappa och småsyskon precis före skolstarten kan bli enorm annars, om man inte är van vid större grupper av barn. Det är ingen hemlighet att klasserna i skolan blir större och större och, socialt samspel tränar man just när man samspelar.

  Visst jag fattar också att det finns många fördelar med att få vara hemma med mamma/pappa och småsyskon men idag är det också livsviktigt för många barn med svenska som andraspråk att få gå i förskolan för att lära sig svenska före skolan. Nåja det finns mer att säga om ämnet i fråga men det här var något.

  SvaraRadera
 4. Det kommer alltid att finnas särskilda fall, absolut. Jag tycker att det är viktigt att man ser till specifika fall. Däremot tycker jag att det är fel att det generellt för alla blir en självklarhet att lämna bort sina barn när man egentligen finns till för dom hemma. Tappar vi inte en stor del av föräldrarollen?

  SvaraRadera
 5. Apropå.. jo men det är ju frivilligt. Man måste inte ha sina barn på förskolan när man är föräldraledig. Det väljer man själv. Många verkar tycka att förskolan är så pass bra utformad att de inte vill att deras barn ska gå miste om det som sker där, och missa kontakt med kompisar och så för att man som förälder väljer att skaffa barn. Många barn ser det som ett straffa att inte få vara i förskolan (jo så roligt tycker de att det är!) och som sagt det är frivilligt för föräldrar, inget tvång av staten bara för att det finns maxtaxa.

  SvaraRadera
 6. Och oj.. Tappar föräldrarollen.. Nja jag vet inte om jag tror att man gör det på 15 timmar. Jag tror att för att vara en bra förälder måste man också förstår att andra runt omkring i världen påverkar ditt barn vare sig man vill eller inte.Att slita bort människor ur barns liv hur som helst kan också verka menligt. Min erfarenhet säger att det är inte så lätt för föräldrar idag och kan man på något sätt hjälpas åt på ett bra sätt så.. vad är det för fel med det? Ingen är tvingad.

  SvaraRadera