2007-04-16

Regeringen tror inte på Riksbanken

Regeringen tror på 1% högre styrränta än Riksbanken har signalerat, i linje med vad större delen av marknaden länge trott. Dessutom rapporteras att Riksbanken inte var enig vid senaste mötet, att en ledarmöt velat höja redan då samt korrigera räntebanan uppåt.

Riksbanken har i sin vägledning trott att räntan ska toppa på 3,75%, medan regeringen i sin vårproposition tror den toppar på 4,75%. I december 2007 väntas reporäntan vara 3,5%, i december 2008 väntas den vara 4,5% och i slutet av 2009 4,75%. I slutet av 2010 väntas styrräntan ha sänkts till 4,25%.

Det är förvisso Riksbanken som bestämmer, men dom tar nog intryck av vad regeringen tror, speciellt då regeringen ändå bestämmer om många faktorer som förväntningarna baseras på. Att Riksbanken dessutom inte var eniga senast är ytterligare vatten på räntehöjarnas kvarn.

Marknadsräntorna har fortsatt upp rejält på morgonen, och så väl 3-månaders som 5-års är nu på högsta nivåerna på tre år. En procent högre ränta gör 10.000 per år för varje miljon du har lånat, nästan 1.000 kronor per månad alltså. Är lånet på två miljoner blir det alltså dubbla det, så det är inga småpengar som skiljer bedömningarna. Rimligen kyler detta ner bostadsmarknaden en del, både på villor och bostadsrätter, efter dom senaste kruttillskotten med slopad förmögenhetsskatt och fastighetsskatt.

Regeringen bäddar för räntelyft (DN)
Riksbanken oenig om räntan (DN)
Regering och riksbank drev upp ränta (DN)
Experttips: Skaffa en buffert för högre ränta (DN)
Huspriserna fortsätter stiga (DN)
Snabbanalys: Så går det med jobben och räntan (DN)
Fokus på jobb i vårpropositionen (SvD)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar