2007-04-23

Trygg hemma?

På vägen till jobbet imorse läste jag i tidningen City om den stora ökningen av kameror för övervakning av sin bostad. Man går också igenom lagstadgarna runt kameraövervakning. Svenskan nappade också på det och skriver om det i nätupplagan nu.

Framförallt i storstäderna är det man ser ökningen. Larm med kameror, bevakning av villaträdgård och carport och även "dörrkikkameror" i flerfamiljshus.

Själv vet jag inte om jag skulle bli tryggare av att ha en kamera. Går skurken in lär inte kameran rusa till din undsättning direkt. Hoppet står till att han struntar i att gå in för att han ser den obligatoriska varningsskylten, men samtidigt kan jag tänka mig att en skurk blir lite extra sugen av en sån. Varför skulle man ha kameraövervakning om man inte hade något värdefullt? Den obligatoriska skylten varnar ju också så han kan dra på sig huvan i god tid.

Vad tror ni? Avskräckande eller aptitretande?

Allt fler håller koll på sitt hem med dolda kameror (City)
Stockholmare vaktar sina hem med kamera (SvD)

6 kommentarer:

 1. För min del är det avskräckande. Men sen är jag ju ingen bov så jag vet inte hur man tänker som kriminell.

  SvaraRadera
 2. En tanke. I samband med Bodström och avlyssningsdebatten härom året så skrev nån " Det räcker ju inte med att hänga upp en mikrofon i kökslampan - nån ska ju ha tid att sitta och lyssna också.." Kameraövervakning dras ju med samma problematik, endera så får man sitta dygnet runt och glo på en övervakningsskärm eller köra hårddiskinspelning och då dra på sig meningslös och onödig biinfrormation som över tiden genererar absurda datamängder. Som privatperson så må man vara bra nojig för att orka med den hanteringen i längden för att "förebygga" runt bostaden.

  SvaraRadera
 3. Men det handlar nog inte om att "känna sig tryggare" för att man installerat en kamera. Snarare är det en slags tillfredsställelse att se svinen som brytit sig in i ens hus/lgh. Pratar utifrån egen erfarenhet, vi har haft inbrott i vår förra lägenhet. Önskar att vi haft en kamera då, så man fick en uppfattning om det var pundare, snorungar eller annat som rotat runt i våra skåp, byrålådor samt snott klenoder som vi ärvt från personer som inte längre är i livet.

  SvaraRadera
 4. Bodströmssamhället skrämmer mig faktiskt. Samtidigt så är det väl upp till var och en om de vill ha kameror på sina ägor.

  Men det är en viktig debatt att ta. Å ena sidan så tänker nog det flesta att "jag har rent mjöl i påsen och har ingenting att dölja så jag kan gärna vara med i alla register som finns" medan krimsen själva knappast bryr sig. Det blir en slags falsk trygghet.

  Hur bevakande vill vi blir? Egentligen?

  SvaraRadera
 5. Jag skulle nog inte ha ngt emot att ha nagra kameror lite har och dar. Kanske en i kallaren (jag vill ju inte att de snor min varmepump), en vid verandadorren och en vid hallen som fangar besokare som dels kommer in och dels gar upp till andra vaningen. Om sedan denna info sparas via en "passiv" val gomd dator eller via "lank" till ett bamse disk. Information skulle sedan raderas olast automatiskt efter 10 dgr eller liknade. Har det skett ett inbrott kan man kopiera information och skicka till polisen. En sadan losning har nog varit ok for min del. A andra sidan har vi inte haft inbrott och bor i ett relativt fridfullt omrade med flera poliser i kvarteret. Det ar nog battre att bjuda grannarna pa kaffe med bullar och tillsammans halla koll pa vad som hander i kvarteret.

  SvaraRadera
 6. Har nog ingen inverkan på tjuven alls. "Dags att ta på sig luvan skylten" avskräcker ingen och de som inte kan läsa svenska finns nog inte med i de svenska registren. Jag anser att varje fängelsedom är ett nederlag för vår nation. vi bör sträva efter ett polisfritt land. Vägen dit är lång eftersom vi gjort allt för att göra den vanlige medborgaren kriminell. Vi vet att 75% av de som sitter i Fängelse kommer tillbaka - ändå får de ingen hjälp eller vård. varför? Kanske för att Poliser, Åklagare, advokater, Domstolar, Kriminalvård inte vill bli arbetslösa. Det är en miljardindustri som är baserad på att kunden alltid ska komma tillbaka. 9 av 10 personer som sitter i fängelse har gjort brott som är narkotika-relaterade. Blev vi kvitt knarket skulle folk kunna glömma allt vad brott heter, men Svensson gillar också att helgknarka i sina husvagnar...

  SvaraRadera