2007-04-13

Fenix Outdoor

Fenix Outdoor är en koncern inriktad på produkter för natur och friluftsliv. Koncernen består av verksamhetsområdena Brands, där Fjällräven, Primus, Tierra och Hanwag ingår, och Retail, bestående av Naturkompaniet-kedjan. När jag fick upp ögonen för Fenix kändes det som en klockren investering. Friluftsmänniska som jag är så tror jag att fler, än marknaden väntar sig, kommer få upp ögonen för detta fridfulla, trevliga och billiga nöje.

Billigt är inte nödvändigtvis sant eftersom friluftsutrustning kan kosta nästan hur mycket som helst, men man kan faktiskt börja med dom gympaskor man redan har och göra enkla utflykter för inga pengar alls. När man sen är såld vill man så klart ha bättre grejer, och det är där Fenix kommer in i bilden. Jag köpte exempelvis så sent som för en månad sen en bärstol för att kunna ta med min son ut i naturen på ett smidigt sätt.

Jag fick idag syn på en analys av Ratos som Mikael Hårde gjort för Börsveckans räkning. Utifrån sina antaganden om 15% tillväxt och 8% rörelsemarginal hade han där värderat Haglöfs till 606 miljoner. På Ratos hemsida står Haglöfs omsättning och resultat angivna till 412Mkr respektive 30Mkr.

Motsvarande siffror för Fenix är 743Mkr och 83Mkr. Deras målsättning om tillväxt och vinstmarginal är "minst 10%". Skulle man jämställa Fenix och Haglöfs och räkna ut värderingen utifrån omsättning så skulle Fenix, baserat på Hårdes värdering av Haglöfs, vara värt 1093Mkr eller 82,50kr/aktie. Räknat på vinst skulle det vara ännu högre!

Andra analyser av Fenix Outdoor har gjorts av Smallcap, 061132, med riktkurs 81kr och Stockpicker tog in Fenix i referensportföljen 070215 med rådet Köp, och potentialen angavs till 70kr eller mer. Från Handelsbanken rekommenderades Öka, 070227, efter helårs-rapporten.

Är ni inte övertygade än kan också tilläggas att huvudägaren, Åke Nordin, vid upprepade tillfällen sen 070228 handlat sammanlagt 22400 aktier.

2 kommentarer:

  1. ååå, jag är på jakt efter en bra sovsäck...

    SvaraRadera
  2. Hej,
    jag köpte mina första aktier i Fenix Outdoor för ett antal år sedan och betalde 22,50kr. Bolaget var då värderad till cirka en tredjedel av värdet idag. Sedan har jag köpt till lite vid ett par tillfällen dock till en betydligt högre kurs. Jag köpte aktierna av lite olika skäl. Det ena var rent lokalpatriotiska skäl. Jag kommer från Örnsköldsvik där Fjällräven grundades. Men Jag tyckte också att Fjällräven, som senare bytte namn till Fenix Outdoor (jag tror att det skedde efter köpet av Primus) hade ett allför bra rykte för att värderas till bara några hundra miljoner. Särskilt när företag som H&M värderades väldigt högt. Och jag måste nog erkänna att jag tycker att Fjällrävens produkter håller en betydligt högre kvalitetsnivå. H&Ms kunder kanske tycker annat? Fjällräven har ett mycket bra kvalitetsrykte i Tyskland, Holland, Japan etc och det finns stor potential. Fenix Outdoor har blivit lite mera proffsigare och intressantare i med deras köp av Primus, Tierra & Hanwag. Ratos siktar nog på en exit av Haglöfs och kanske kan Fenix vara lite aggresiv och utöka floran av kvalitetsmärken! Sedan kanske norska Helly Hansen…

    SvaraRadera