2007-04-25

Nya riksbankschefer utsedda

Ersättare för dom två avgående ledarmöterna i Riksbankens styrelse har nu utsetts. Det blir Barbro Wickman-Parak och Lars E.O. Svensson som ersätter Kristina Persson och Eva Srejber. Barbro kommer från SBAB, den långivare som tidigare varit mest överens med Riksbanken om den framtida ränteutvecklingen, och Lars är en välrenomerad teoretiker som varit vetenskaplig rådgivare åt Riksbanken tidigare.

Det har tidigare framkommit att Kristina varit förespråkare av låga räntor med ett praktiskt förhållningssätt och Eva gillat höga räntor och ägnade sig mer åt principiella frågor. Barbro verkar alltså ersätta Kristina medan Lars ersätter Eva. Osäkert dock om Lars förespråkar högre ränta, klart är dock att han förespråkar tydlighet. SEB:s chefekonom Klas Eklund säger till DI att Lars är "den intellektuella fadern" bakom Riksbankens beslut att publicera en egen räntebana.

Sammantaget verkar det vara bra ersättare som mycket väl kan tänkas acceptera den tidigare räntebanan. Tillträde sker 21/5, vilket betyder att dom inte kommer delta i nästa penningpolitiska möte i början av maj. Jag tror det betyder att Riksbanken väljer att låta räntan ligga kvar i maj, och att dom inte heller kommer justera räntebanan innan mötet i juni då dom nya medverkar.

Nya riksbankschefer utsedda (DN)
Nya riksbankschefer utsedda (DI)
Wickman-Parak spår mild räntekurva (DI)
Analytiker: Nu stärks kompetensen påtagligt - men nytänkande... (DI)
Professor och chefekonom blir nya riksbankschefer (E24)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar