2007-04-17

Högmod före fall?

Körsången om högkonjunktur och urstark ekonomi börjar oroa mig. Senaste tiden har det varit idel glada toner i melodierna som spelas. Man tror på BNP som växer rejält, på inflation som ligger lågt och på höjda bostadspriser. Löneavtalen som sluts på löpande band nu är väldigt höga och företagens vinster är på rekordnivåer.

Hur länge håller det? Ett tag till är jag ganska säker på, men hur länge?

För tillfället vågar jag inte gå ur börsen i alla fall, den verkar urstark och ska nog upp en bit till. Nu närmar sig dock en ny rapportperiod, och levererar inte företagen vad marknaden förväntar sig är det nog läge att successivt skifta över till sparande med lägre risk. Klarar dom förväntningarna nu tror jag dock precis som Petter Stillström att en nedgång är att vänta efter sommarn.

Petters tro skriver E24 om i Pessimiserna inväntar det stora kursraset. Jag vet inte om det är så pessimistiskt egentligen, mer realistiskt skulle jag säga. Men rubriker ska ju av tradition överdriva för att locka läsare... Det "stora raset" är i hans tro runt 10%. Personligen tror jag kanske på lite mer om vi får en nedgångsperiod som håller i sig länge, men definitivt mindre än 20%. Jag tror dock att börsen snarare kommer dala ner med nån procent var eller varannan vecka än rasa på bara några dagar. Rejäla ras brukar tyda på vinsthemtagning och korrigeringar och hämtas oftast upp igen ganska snart.

De får 2.000 mer i plånboken varje månad (DN)
Räntan stiger snabbare när Borg gasar (SvD)
Fallet blir inte lika häftigt som sist (E24)

1 kommentar: