2007-04-26

Godmorgon Lilian!

Det är väl ungefär 1,5 år som räntorna varit på väg upp nu, och ingen har väl hittills trott att det ska vända ner? Ändå publicerar DN idag en artikel med titeln Boräntorna på väg upp. Dom fortsätter analysen med att "allt tyder på att skillnaden mellan rörlig och fast ränta kommer minska framöver", även det något varit allmän kännedom under en längre tid. Nånstans i artikeln hävdar hon också att Riksbankens räntehöjningar bara påverkar rörliga räntan, vilket är en sanning med modifikation. Om räntan följer förväntningarna är det i viss mån sant, men skulle dom välja att avvika från förväntningarna påverkas även långa räntor nämnvärt.

Själva syftet med artikeln verkar vara att hetsa folk att binda sina lån. Vems ärenden går hon? Kanske vill hon hellre jobba på kvällstidning? Fast en viktig sak kommer ändå fram i ett svar från Nordeas representant, Annika Winsth:

- Men har man marginaler i sin ekonomi kan man ligga kvar på rörlig ränta. Det brukar vara billigare i ett långt perspektiv. Dessutom tror vi inte att de långa boräntorna kommer att stiga så mycket, vilken innebär att man inte förlorar så mycket om man väljer att vänta med att binda sina bolån.

Visst är det inte omöjligt att bunden ränta kommer gå upp några punkter, men för tillfället är fortfarande den rörliga så mycket lägre att man har igen att vänta ändå. Den bundna har dessutom gått upp mycket på senaste tiden vilket gör att man riskerar binda på toppen om man gör det nu. Själv har jag en tanke om att kanske binda en del av lånet den dag då banken kan erbjuda en ränta bunden på fem år som är lägre än den rörliga vid samma tidpunkt, men det återstår att se om jag verkligen gör det. För tillfället ser jag dock ingen anledning till att ändra mig från att ha allt rörligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar