2007-04-30

Sitt ner i båten!

Idag kan man läsa på DN-debatt att Mona Sahlin och Wanja Lundby-Wedin vill återställa a-kassan när sossarna återtar regeringsmakten... Detta innan man ens hunnit testa den ett halvår. Sätt er ner och avvakta vad det ger! Låt oss se om det får fler folk i arbete innan ni börjar klagosången. Alliansen gick faktiskt till val med det här förslaget, och Svenska folket röstade fram dom till seger.

Bland dom dumma argumenten i artikeln vill jag först och främst ifrågasätta att det skulle drabba låginkomsttagare mest. Ehh. Va? A-kassan är väl procentuell upp till ett visst tak och därefter obefintilig? Dom som är över taket är väl dom som förlorar mest? Fast det gjorde dom ju i och för sig med den gamla a-kassan också, så om vi koncentrerar oss på det nya då? Jo, procentsatsen borde väl innebära att alla procentuellt förlorar lika mycket, men i kronor förlorar du mer ju mer du tjänar... Ändå skriver dom:

Den borgerliga regeringens försämring av arbetslöshetskassan drabbar dem med lägst löner hårdast. En anställd som har 25 000 kronor i månadslön förlorar nästan halva sin inkomst vid arbetslöshet.

Det kanske dags att byta ledare på vänsterkanten till några som åtminstone klarat grundskolematten? Sen fortsätter dom:

Därigenom blir arbetslöshet så hotfullt att det hämmar människors kreativitet och vilja att pröva något nytt. Men a-kassan ska stimulera till omställning, inte omöjliggöra den.

Hallå igen! Försämringen sker först efter att man gått arbetslös i 300 dagar. Provar man nåt nytt som gör att man inte kan komma tillbaka till arbetslivet innan det gått 300 dagar borde man nog inte ha provat just det. Jag har väldigt svårt att se vad det skulle vara om det inte är något straffbart.

Dom skriver också att "Regeringen försöker påverka arbetsmarknaden genom en sämre a-kassa till en högre kostnad där allt färre är försäkrade". Visst, färre är försäkrade nu men det är för att dom själva valt att kliva av. Inte på grund av regeringen. Alliansen gav oss mer pengar i plånboken och höjde a-kasseavgiften så den skulle bil självförsörjande. Detta för att dom som inte är med i den ska slippa finansiera dom som är med. Dom extra pengar vi fick täcker väl den nya avgiften, men när det kostar ville vissa folk inte ha försäkringen. Dom valde det själva. Det är dock ett problem, det har jag skrivit om här flera gånger, och Alliansen har själva föreslagit att a-kassan ska bli obligatorisk. Det betyder att om ungefär ett år kommer alla vara försäkrade. Blir spännande att se om oppositionen ska klagas på det också sen?

"A-kassan ska återställas till 80 procent av lönen" (DN)
S och LO vill återställa a-kassan (SvD)

1 kommentar:

  1. Inte ens den som har låg lön förlorar på sänkningen (undantaget deltidsarbetslösa). Den som de facto har lön, om än låg, har ju ett jobb. Och då är man i allmänhet inte kvalificerad till a-kassa alls (förutom tidigare nämnnt undantag). De som förlorar är istället de som inte har lön, och precis som du skriver specifikt de som inte ens haft det på väldigt länge.

    SvaraRadera