2007-06-27

Bråttom med psykreform

Ja vad ska man säga... Enligt ett par personer på den dödslista som hittades hos mannen som mördade en polis förra veckan är det vanligt att livsfarliga psykfall skrivs ut för att dom hotar läkare. Detta framkommer i en debattartikel dom skrivit i DN.

Vad sägs om att utskrivning av tidigare dömda våldsbrottslingar bara kan ske genom någon speciell instans där läkarna har stake, alternativt får vara anonyma?

"Farliga psykpatienter hotar sig till frihet" (DN)
Farliga psykpatienter hotar sig fria (SvD)

3 kommentarer:

  1. Skönt att någon, som dessa läkare, vågar säga hur det egentligen fungerar i samhället annars brukar det bli en cirkus där folk försöker avsäga sig ansvar.
    Tyvärr verkar det funka så att samhället är hårt mot de svaga men svagt mot dom hårda...
    Men släpp nu inte ut den här killen igen på gatorna om tio år låt honom få den vård han kan få (men som knappast rehabiliterar honom) i resten av sitt liv. Han har fått sina chanser och borde inte få ta fler liv på våra gator. Men mest troligt är väl att jag får se upp för 65 åringar med mord i blicken om sisådär en tio år när killen är ute igen.

    SvaraRadera
  2. Kondoleanser och heder till polisen som fick sätta livet till för att skydda oss andra mot psykfall och andra myndigheters oförmåga att skydda samhället.

    SvaraRadera
  3. Håller med om det du säger i rubriken.
    Ett förslag till psykreform hamnade på Tomas Bodströms bord för många år sedan, och där blev det tyvärr liggande. Mordet på Anna Lindh, om inte annat, borde väl ha fått eld i baken på honom, men inte ens det fick fart på den tvålfagre Bodström som gillade vackra ord mer än handling.
    Jag önskar den nya regeringen lycka till med förhoppningen att de får en vettig psykiatrireform i hamn under mandatperioden.
    En reform som rimligen borde innehålla krav på att alla domar om frihetsberövande anger en minimitid för påföljdens varaktighet, ingen maximitid. När den stipulerade minimitiden går mot sitt slut bör rättspsykiatrisk undersökning utföras, och endast om den undersökte då befinns fullkomligt frisk och ofarlig ska frigivning verkställas.
    I annat fall förlängs interneringen tills vidare, med möjlighet till ny rättspsykiatrisk prövning låt säga en gång per år.

    SvaraRadera