2007-06-10

Veckans affär

När jag sålde HQ i förra veckan var det för att säkra en vinst i en väldigt skakig börs. Om börsen visar sig lugnare nu i veckan så ska pengarna in på börsen igen och jag funderar mellan några olika företag. HQ är ett av dom, ett annat är Husqvarna som jag skrev om tidigare att jag sneglar på. Andra aktier på bevakningslistan är Boliden, Fenix Outdoor, Getinge, Gunnebo Industrier, Handelsbanken, HiQ, Nibe, Peab, SAAB och SCA. Eftersom jag har SKF och Telia i portföljen redan är jag inte så intresserad av Verkstad eller Telekom, och eftersom jag nyligen köpt hus har jag lämnat Fastighetsbolagen utan planer på återköp.

Är det någon som har input på något av bolagen på bevakningslistan så tar jag gärna emot den, både positiv och negativ. Vill någon gärna lobba för något ytterligare bolag jag borde titta på så är det fritt fram, men det ska vara bolag som har positivt resultat sedan flera år, gärna hög utdelning och med en längre motivation än bara några enstaka ord! Och som sagt, inte från sektorerna Verkstad, Telekom eller Fastigheter!

6 kommentarer:

 1. Varför håller du på att köpa/sälja hela tiden dessutom i samma företag?

  Vore det inte bättre att leta upp en bra företag och ligga kvar i det? ditt hanterande utlöser ju bara skatt och extra mycket transaktionskostnader.

  Känns lite för mycket spekulation om små upp/negångar istället för ivesteringar i akiter.

  SvaraRadera
 2. Tycker det är kul att spekulera lite också, därav lite omsättning i portföljen. Hade jag haft väldigt mycket pengar hade jag haft en större basportfölj, men så är tyvärr inte fallet. Övriga innehav ligger dock stilla, fast med det inte sagt att dom alltid kommer göra det. Även dom kan bedömmas som dags att sälja. HQ hade också fått ligga kvar om inte börsen kommit i rejäl gungning samtidigt som den hade gått upp över 20% på några veckor. Valde då att säkra vinsten och minska risken för mitt sparande, vilket ger mig möjligheten att gå in i något nytt, eller samma, när börsen lugnat sig.

  SvaraRadera
 3. Jag har läst en väldans massa forskningsrapporter om marknadsrtajming och trendföljande och slutsatsen är alltid ung:

  Spekulanter säljer alltid EFTER det har kommit nedgångar och köper alltid EFTER det har kommit starka rekyler. Slutsatsen är att dom missar avkastning.

  visst kan man lyckas något år eller så men i långa loppet är chansen stor att man får lite sämre avkastning pga sitt eget hanterande.


  Hade jag haft väldigt mycket pengar hade jag haft en större basportfölj, men så är tyvärr inte fallet.
  Varför skulle man agera på olika sätt för att man har lite eller mycket pengar? Jag tror man vinner på att göra samma sak som de som bevisat är duktiga på att förvalta kapital.

  Dock skall man självklart sälja om man inte har förtroende för aktien längre, det är liksom dumt att sitta kvar med kraftigt övervärderade aktier. Men att sälja för att köpa tillbaka lite billgare nja...det köper jag inte riktigt.

  SvaraRadera
 4. Anledningen till att man behöver mer pengar till en större basportfölj är primärt courtaget. Det är dessutom väldigt mycket bökigare att handla med mindre än en börspost. Jag är en förespråkare av långsiktighet, men tycker som sagt också att det är kul med lite omsättning i portföljen.

  Det är ytterst ovanligt att jag har en aktie så kort tid som jag hade HQ, men som sagt hade den på kort tid stigit mycket utan några som helst nyheter och börsen började skaka...

  Köpa tillbaka HQ kommer jag bara göra om den sjunkit till en nivå som gör att jag tjänar på att köpa tillbaka den inklusive courtage. Det har den i nuläget, men dessutom måste börsen sluta skaka. Om HQ går upp igen så att jag skulle ha tjänat på att behålla den innan jag känner att börsen känns tryggare kommer jag köpa något annat, av psykologiska skäl. Det kanske jag dessutom gör ändå, för att jag får en bättre känsla för något annat företag tills det är dags för affären.

  SvaraRadera
 5. och idag var det rally på HQ aktier....

  :-)

  SvaraRadera
 6. Mmm, och åter igen utan några nyheter. Lyckträff för dom få som fick dom för 183 kronor här om dagen! Jag börjar dock känna att HQ är lite för volatil för min smak. Jag gillar företaget, men tycker aktien rör sig lite för mycket. Föredrar aktier som reagerar på nyheter och annars tuffar sakta men säkert uppåt... Typ SKF!

  Visst är det roligt med stora uppgångar, men när dom inte föranleds av något i nyhetsväg blir jag så orolig. Därav att jag sålde HQ. Än har jag inte bedömt börsen som att risken är över för fortsatt skakig heller, men det ser ju klart bättre ut nu än i torsdags!

  SvaraRadera