2007-06-26

Plan B

Det finns nu ett nytt förslag om finansieringen av fastighetsskattens avskaffande. Ett bättre förslag tycker jag själv. Nu har Borg tagit fasta på idéerna om att kräva ränta på uppskoven, något jag berörde i inlägget Vinst som vinst. Uppskovet ska också som mest få uppgå till 1,4 miljoner, och inte kunna ärvas eller ges bort i gåva.

I gengäld skulle bara reavinstskatten behöva öka från 20 till 25 procent, istället för dom 30 procent som tidigare föreslagits. Det nya förslaget sätter också taket på den nya kommunala avgiften till 0,8 gånger taxeringsvärdet så att precis alla husägare tjänar på det. Det tidigare förslaget fick ju mycket kritik för att dom med låga taxeringsvärden inte fick sin del av kakan utan bara blev lidande av reavinstskattehöjningen.

I DN:s artikel kritiseras Borg av en privatekonom som tycker att han gör fel i att lämna flera förslag och med det gör det svårare för oss att planera vår ekonomi. Det framkommer inte vad hon tycker om förslaget i sig, bara att det är dåligt med flera förslag... Tycker hon verkligen att man ska strunta i att förbättra reformer bara för att man har ett liggande förslag? Ska man inte ta till sig kritiken och förbättra reformen innan den är utförd för att folk inte kan skilja på förslag och löften?

Ändring av reavinstskatt föreslås (DN)
Ny finansiering av slopad boskatt (DN)
"Räkna med att uppskovet kan kosta" (DN)
Nytt förslag om fastighetsskatt (SvD)
Ny finansiering av slopad fastighetsskatt (E24)

Uppdaterat 18:40:
DN har nu pratat med oppositionen. Pär Nudel gläfser som vanligt och tycker allt som han inte sagt själv är dåligt och passar också på att lägga ord i munnen på Anders Borg medan Miljöpartiet säger att Plan B är bättre utan att peka på några särskilda fel med den.

Oppositionen kritisk till förslagen (DN)

2 kommentarer:

  1. Förslag eller löfte? Vem kan skilja på förslag och löfte i det virrvarr av utspel som virrpannorna i alliansen sprutar ur sig i tid och otid? Bildt talade (arrogant som vanligt) om dagsnoteringar, när det gällde förhandlingsparter i Darfur. Vad är dagsnoteringen beträffande fastighetsskatten?

    SvaraRadera
  2. Hej Bob! Du tillhör alltså skaran som tycker att ett liggande förslag inte bör kunna förändras? En som tycker att man inte ska ta till sig av kritiken och komma med ett alternativt förslag?

    Bra då, för jag är väldigt nyfiken på hur ni resonerar. Är det så bråttom att planera för hur ni ska göra att ni inte kan vänta på att beslut fattas, eller vad är problemet?

    SvaraRadera