2007-06-16

En till karensdag på förslag

Enligt ett internt dokument som kommit på villovägar överväger Alliansen att införa en till karensdag. När jag läste det till morgonkaffet tänkte jag att det är helt galet, men efter att ha tittat till SvD:s webbfråga är jag lite mer osäker. Frågan som ställs är 'Skulle du vara sjuk mer sällan om det införs fler karensdagar?' och hela 30% har hittills svarat ja.

Själv kan jag förstå poängen med en karensdag, att man en seg morgon inte ska frestas att ringa in och sjukanmäla sig. Men en andra? Är det för att dom som redan tagit en karensdag inte ska frestas ta en till när dom ändå klarat av karensen? Verkar som om 30% av svenskarna resonerar så... Skrämmande! Synd att det ska gå ut över dom som verkligen är sjuka.

En annan tråkig konsekvens är att fler kommer gå till jobbet fast dom är sjuka, vilket medför att fler blir sjuka. Nej, detta förslag kan aldrig vara bra! För att komma åt fuskandet bör man söka andra vägar. Vill man bara bestraffa folk som är korttidssjuka är det snarare elakt!

Andra delar av det interna pappret är dock bra. Det handlar om långtidssjukskrivningarna, som man vill ska omprövas efter tre månader för att se om det finns något jobb man kan göra hos sin nuvarande arbetsgivare och igen efter sex månader för att se om man kan göra något någon annan stans.

Regeringen överväger ytterligare en karensdag (DN)
Regeringen överväger extra karensdag (SvD)

2 kommentarer:

  1. klart det finns mkt snyltare i sverige, finns ju till och med en term "klassiska fejksjukan" för dom som vill slippa jobbet ett tag... men om dom ska införa detta så måste det skapas undantag, t ex för sjuksköterskor som jobbar på en neonatalavdelning... är dom de minsta sjuka så får dom ju inte jobba överhuvudtaget, så dom kan ju inte bita ihop o gå o slita när dom har ont i halsen... är ju tveksamt om dom bör ha en karensdag överhuvudtaget ännu mindre två.

    SvaraRadera
  2. De som svarade ja på frågan är säkert sådana som aldrig blir sjuka och gissar att en karensdag skulle göra skillnad. Om man vaknar med feber, snuva och halsont återstår inget alternativ än att stanna hemma. AMn har inget alternativ.Är man sjuk så är man.
    VIdare retar det mig när snoriga kolleger släpar sig till jobbet och smittar MIG! Stanna hemma och snyt er istället! Ni är bara patetiska som tror ni är duktiga som jobbar när ni borde vara hemma och kurera er. Fy fasen för kolleger som sitter och nyser över min lunchmat.

    SvaraRadera