2007-06-13

Inflationen sjunker

Enligt siffror från SCB har inflationstakten i Svergie sjunkit i maj jämfört med april, från 1,9% till 1,7%. Den underliggande inflationen, som bland annat används av Riksbanken, sjönk från 1,2% till 0,9%. Eftersom Riksbankens inflationsmål är 2%, +/- 1%, medför det att räntehöjningar är mindre nödvändiga än marknaden trott.

Sannolikt kommer räntan ändå att höjas i nästa vecka, men efter det kan det bli lugnt ett tag. Räntebanan som ska publiceras i samband med höjningen får sig nog en liten törn av den här statistiken. Märkligt nog har ändå marknadsräntorna gått upp idag, men förmodligen mer beroende på höjda räntor i USA efter gårdagens stängning.

Tomater bromsade inflationstakt (DN)
El och tomater sänkte inflationstakten under maj (E24)
Inflationen just nu (Riksbanken)

1 kommentar:

 1. Långa räntorna har gått upp betydligt just nu.

  För att bankerna skall kunna täcka sina positioner (dom måste ju stlla ut obligationer för att kunna låna ut) så kommer troligtvis de bundna längre boräntorna att sticka upp en del de kommande månaderna.

  Riksbanken kommer med all säkerhet att höja räntan nästa gång.

  Det mest intressant ur min synvikel är hur riksbanken nu skall hantera de kraftigt höjda tillgångspriserna och de stora likviditeten som nu finns i marknaden.

  jag tror fortfarande att vi kommer ha 0,75% högre statsränta vid årets slut än vi har nu.

  En bra länk om bolån (någon månad gammal dock)
  http://www.skandia.se/hem/?templates/pages/PaperSignedTextPage____2294.aspx

  SvaraRadera