2007-06-19

Mer att förlora än vinna

Imorgon väntas Riksbanken höja styrräntan igen, på dagen två år efter sänkningen med 50 punkter ner till lägsta nivån 1,5%. Sen dess har räntan gått upp succesivt och morgondagens besked väntas bli att räntan höjs med 25 punkter till 3,5%.

Även dom bundna räntorna var på sina lägsta nivåer någonsin för två år sen. E24 har gjort några intressanta räkneexempel. Det konstateras att det finns pengar att tjäna på att binda räntan om timingen är rätt, men om man binder vid fel tidpunkt kan man förlora betydligt mer. Band du ett tvåmiljonerslån i två år för två år sen hade du tjänat 11.500, men hade du istället bundit i tre år för tre år sen hade du förlorat hela 54.000 kronor!

Räntorna som jämförts är listpris hos SEB för bundna räntor och Riksbankens styrränta plus 75 punkter för att motsvara den rörliga räntan. Vid det exempel där bindningen var en rejäl nitlott band man i tre år och räntan hos SEB var 4,6%. Att binda på tre år hos dom idag skulle betyda en ränta på 4,99%. Visst kan det vara lönsamt även det, men jag har svårt att tro det! Vårt lån ligger helt rörligt och kommer fortsätta med det inom överskådlig framtid.

Enligt en enkät som SKOP gjort åt Handelsbanken är förväntningarna på reporäntans topp genomsnittligt på 4,57% under närmsta tre åren. Mitt rörliga lån som ligger på Riksbankens ränta plus 35 punkter skulle alltså vara billigare varenda dag om den prognosen slår in.

Ränteracets vinnare och förlorare (E24)
Reporäntan 4,25 procent om tre år (DN)

1 kommentar:

  1. På tal om att binda sina lån. Jag har en god vän som köpte hus för första gången under sommaren 2005 då räntorna var på 100 års lägsta.

    Han förde då en diskussion med mig att de sämsta affäerna var troligtvis som band på kort tid typ 2-3år. Men han trodde också att det kanske inte var så snutet i näsan att rörlig ränta skulle vara bäst över tiden de kommande 10 åren i och med att både kort och långräntan var på 100 års lägsta.

    Hand valde att binda halva lånet på 13år(!!) vilket jag tyckte var exremt och halva lånet rörligt så han enkelt skulle kunan sköta amorteringar mm. Jag vill minnas att han fick bunden ränta 13 år på 3,8%. Dyrt då men idag två år senare och med 11 år kvar på bidningstiden känns det ganska billigt.

    Personligen tycker jag det är bättre med mycket goda marghinaler och rörligt. Det skall till extrema förändringar för att jag skall ändra mig.

    SvaraRadera