2007-06-14

Lågriskalternativ

I början av månaden skrev jag om att jag blivit positiv till långräntefonder efter dom kraftiga uppgångarna på senare tid, men kom även fram till att det var ett dumt sparande för låntagare. Jag blev därför intresserad av en artikel jag läste i gårdagens DN om att globala räntefonder kunde vara en god tanke.

Vad tror ni? Ska jag satsa på en global räntefond eller på en hedgefond för dom pengar som jag tänkt placera med låg risk, mellan det riskfria bufferkontot och den höga risken i placeringar på börsen? Har länkat till artikeln i DN här nedan.

Globalt fondsparande kan ge mer (DN)

2 kommentarer:

 1. Om man har ett belånat boende tycker jag inte man skall satsa i globala räntefonder. Det är bara intressant om du är obelånad.

  Globala räntefonder medför en viss form av valutaspekulation vilket inte är önskvärt att låna pengar för att ta.

  Vill du ha ett säkert sparande skall du amortera. Detta kommer ge dig en avakstning på över 4% per år. Är det värt risken att "jaga" 6-7% i avkastning bästa fall om du utsätter dig för risk? Svaret är klart nej.

  För de som har ett belånat boende borde långsiktigt aktiesparande (tidshorisont motsv.pensionssparande) vara bra, ett rejäl tilltaget buffert med ett sparande på ett konto med noll risk. Lågrisksparande, vilket jag tycker är lämpligt med 30-50% av sparsumman varje månad bör vara amortering.

  SvaraRadera
 2. Jo, det är ungefär så det ser ut nu. En bunt pengar i aktier och aktiefonder, en bunt rena pengar och en skvätt i en korträntefond.

  Funderingen var att delar av den tilltagna bufferten kunde innehålla ett visst mått av risk för att motsvara vad jag skulle få ut av att amortera utan att faktiskt amortera med den. På så vis kunde jag har en större buffert med bättre samvete.

  SvaraRadera