2007-06-11

Optimismen flödar

Tron på högre priser för bostäder är på den högsta nivån någonsin i SEB:s boprisindikator. Mätningarna började dock i mars 2003, men högsta förväntningarna på drygt fyra år är det åtminstone. Måttet är andelen tillfrågade som tror på ökade priser närmasta året minus dom som tror på sjunkande. Denna månad var siffrorna 73-8, vilket ger summan 65. Högkonjunkturen, löneökningarna och skattereformer är förmodade anledningar till den stora optimismen.

Själv börjar jag bli skeptisk till att prisökningarna på bostadsrätter kan hålla i sig, medan villamarknaden har betydligt lägre ökningstakt och inte känns alls lika överhettad. Som jag skrev i förrgår så ligger rikssnittet på 25% ökning för borätter och 5% ökning för villor. Ganska tydligt tecken på att boende i borätter är mer attraktivt förvisso, men 25% per år är liksom inte hållbart i det långa loppet. Inte för att jag tror på någon stor krasch, men nog skulle jag känna mig lite skakis om jag skulle skriva på för en lägenhet för över 50.000 per kvadrat.

SEB:s boprisindikator på toppnivå (DN)

2 kommentarer:

  1. Det är lite oroande att "genomsnittstron" på räntan ligger så lågt hos allmänheten i jämförelse med bankerna och riksbanken. Det är nog många som inte förstår att 2% i räntehöjning på en miljon trots allt är 20 000kr per år i ökade bolånaekostnader för skatteavdrag.

    Annars ser det bra ut.

    SvaraRadera
  2. Ja, en halv procentenhet känns i lägsta laget. Redan i nästa vecka höjs räntan med största säkerhet med 25 punkter, och att det bara skulle bli en höjning till närmsta året förefaller väldigt osannolikt.

    Jag är dock inte säker på att det blir tre till som marknaden tror, det skulle kunna räcka med två. Kan givetvis bli fyra eller fem också, tiden får utvisa det... Men minst två plus den nästa vecka, dvs 75 punkter högre än idag. Eftersom jag har rörliga lån själv och är optimistiskt lagd så får min min ränteprognos vara detsamma.

    SvaraRadera