2007-06-29

Obligatorisk a-kassa 1/7 2009

Idag presenterade Sven Otto Littorin den kommande utredningen om obligatorisk a-kassa. Målsättningen är att den ska bli verklighet från 1 juli 2009 och att den ska bygga på nuvarande system med fristående a-kassor kopplade till facket. Helt absurt tycker jag.

Han jämför det med trafikförsäkringen, som ju alla bilar i trafik måste ha. På samma sätt skulle alla löntagare tvingas vara anslutna till en a-kassa. Jämförelsen haltar dock betänkligt. Ägaren av en bil är snarare att jämföra med arbetsgivaren till en löntagare. Alltså borde det då vara arbetsgivaren som betalar arbetslöshetsförsäkringen, vilket i viss mån redan görs via arbetsgivaravgiften. Räcker det inte till ett fullgott skydd får den väl höjas, eller fördelas om. Skulle det ändå falla på löntagarens lott måste det bli betydligt enklare att gå med i en a-kassa utan att samtidigt gå med i fackföreningen. Jag tror också många drar sig för att gå med i något som ens är kopplat till ett fack.

Efter det sagt måste jag tillägga att jag är positiv till en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring. Men i första hand tycker jag den bör betalas av arbetsgivarna. Går inte det för sig tycker jag den ska dras automatiskt så som skatt och inte ha något att göra med fackförbund. Hoppsan, där försvann det nya jobbavdraget...

Regeringen siktar på obligatorisk a-kassa 2009 (DN)
Sören Öman utreder a-kassan (SvD)

9 kommentarer:

 1. Nu får det vara nog med socialistjävlarna i regeringen, moderat, pyttsan. Det är fan läge att sluta jobba för att slippa vara med i det förbannade jävla socialistiska systemet.

  SvaraRadera
 2. Håller helt med dej Anonym
  Nu talar M varmt för att folk ska koletivanslutas till allt nästan. Och sen ska dom helst kunna avlyssna oss oxå så vi då inte skriver eller säger något dumt.
  Påminner om en viss tid i Tysklands Historia

  SvaraRadera
 3. Grottolle: Vad är det mer än a-kassan dom tänkt att alla ska anslutas till?

  SvaraRadera
 4. Diversifierad

  Dom har ju redan koletivanslutit alla som har bil till en extra försäkring mot olyckor. Fast vi redan betalar det över skattsedeln. Och det kommer nog mera oxå. Men det är nästan bra då kan inte M skrika efter 2010 om S koletiansluter alla till Facket.

  SvaraRadera
 5. Grottolle: Trafikförsäkringen är inget nytt påhitt, den har funnits länge. Dom har bara belagt den med skatt för att dom utan bil ska slippa betala så mycket för statens bil-relaterade utgifter.

  SvaraRadera
 6. Trafikförsäkringen är något som försäkringsbolagen har hand om. Men det är nytt att dom som har bil ska betala en kollektiv avgift som inte andra i samhället betalar. Händer ju olyckor med båtar och snöskotrar oxå..

  SvaraRadera
 7. Det är fortfarande Trafikförsäkring du betalar, den blir bara högre. Den hanteras fortfarande av försäkringsbolagen och du behöver ha den för snöskotrar också. Du kan läsa mer här.

  SvaraRadera
 8. Ja det är ju det jag säger att dom har koletivanslutit alla fordonsägare utom båtägare då att betala en extra skatt som vi redan har betalat in på vanliga skatten.

  SvaraRadera
 9. Jag håller verkligen med dig om att det MÅSTE vara obligatoriskt med någon form av arbetslöshetsförsäkring. Alldeles för många människor sköter sin ekonomi lika dåligt som familjen Björndal:

  http://dinapengar.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleId=2007%5c07%5c03%5c10838&src=xlink

  Men med flera småföretagere i umgängeskresten vill jag absolut inte se att de skyghöga sociala avgifterna som arbetsgivaren i dagsläget måste betala skall höjas ytterligare. Nä, det skapas snart ännu färre jobb på landsbygd och av färska entreprenörer med redan tighta marginaler.

  En generell höjning av exempelvis inkomstskatten kan jag visserligen acceptera -- vi är ju inte mer än människor, och vi kan alla hamna i klammeri -- men in grund och botten vill jag faktiskt _inte_ betala för ansvarslösa människor som inte kan hantera sin egna ekonomiska situation.

  Därför är jag positiv till obligatorisk akassa, så länge det är fackförbundsfritt.

  Tack för ordet.

  SvaraRadera