2007-06-07

Statliga subprime-lån?

Staten kan komma att ställa upp som garant när man köper sin första bostad. Detta mot en kostnad på 20-40 punkter högre ränta. Syftet är att unga som saknar fast inkomst, och därför har svårt att få lån från banken, ska kunna ha möjlighet att köpa bostad. Jag tycker det är tråkigt att man ska få lov att betala högre ränta för att man har mindre marginaler, men det är ju bättre att staten går in med hyffsade villkor än att man är förvisad till lånehajarna som tar betydligt mer extra.

Som exempel kan vi ta BlueStep som för nuvarande har en 5-årsränta på 6,45%, jämfört med normala långivare som i dagsläget ligger i spannet 4,93-5,09. Alltså 136-152 punkter högre! Förhoppningsvis är detta förslag ett bra sätt att få BlueStep och dess likar att tappa sina kunder vilket i förlängningen gynnar Svergie.

Unga kan få garanti för bostadsköp (DN)

1 kommentar:

  1. Hej Diversifierad,
    Jag är lite förvånad att höra att detta förslag kommer från borgarna (Kd), man skulle snarare kunna tänka sig att att det kom från Vänsterpartiet. Personligen tycker staten skall hålla sig utanför näringsverksamhet och det innefattar även bankverksamhet. Utlåning till högrisk grupper dit personer med oregelbunden inkomst tillhör bör ske på marknadsmässiga grunder. Annars slutar det med att staten får ta smällen om de inte klarar av att betala ränta och amorteringar vilket slutligen hamnar på vår skattsedel. Har personer svårt att få låna pengar finns det normalt en orsak till det (för låg lön, ingen fast anställning, tidigare betalningssvårigheter etc). Vill de ändå låna pengar får personen ordna med någon som går i borgen för dem. Tyvärr innebär det som du säger att de med sämst ekonomi får betala högre ränta på grund av större risk för banken men att staten skall blanda sig in det tror jag inte på, låt marknadskrafterna styra detta.

    SvaraRadera