2007-06-03

Lätt att vara efterklok

I Svenskan läser jag idag om att Nuder skyller arbetslösheten under sossarna på Riksbanken. Han har också fått med sig övriga partier (utom VPK som tycker att Riksbanken är kapitalister och inte vill befatta sig med frågan) i att kräva skärpt kontroll av Riksbanken från riksdagen.

Visst, så här i efterhand kan det tyckas självklart att räntan borde varit ännu lägre för några år sen. En utvärdering som riksdagens finansutskott beställt har förvisso kommit fram till att fler än nödvändigt var arbetslösa på grund av för hög ränta, men dom kommer också fram till att svenska Riksbanken hör till dom bästa i världen.

Hade finansutskottet klarat uppdraget bättre än dom som är bland dom bästa i världen? Ville dom sänka räntan ännu mer i precis rätt läge, och ville dom i övrigt göra beslut som i efterhand skulle visa sig lika bra eller bättre än dom som tagits? Jag tror inte det! Låt Riksbanken fortsätta göra det dom är bra på och sluta lägga näsan i blöt!

Skärpt kontroll av riksbanken (SvD)

5 kommentarer:

  1. Men om riksbanken missar sitt inflationsmål, ska dom inte ha kritik då?

    SvaraRadera
  2. Inflationsmålet på 2 % är ju bara ett riktmärke. Det finns inga vetenskapliga belägg för att 2 % inflation leder till lägre eller högre arbetslöshet än 1.5 % eller 2.5 % inflation. Att ha en stabil inflation är däremot viktigt eftersom människor behöver känna trygghet när det gör stora investeringar etc.. Frågan är om svängningar på 0.5 % är farliga, och där har jag inget bra svar.

    Egentligen bör man ju eftersträva 0 % inflation, men man har satt nivån till 2 % för att oinsatta människor skall uppleva att deras ekonomi blir lite bättre år för år trots att den egentligen står helt stilla.

    Svenska riksbanken har gjort ett fantastiskt bra jobb och stabiliserat svensk ekonomi. Låt dom fortsätta med det. De lär ju bara bli ännu bättre när de drar lärdom av de senaste årens erfarenheter.

    SvaraRadera
  3. Skärpning nu - 0% inflation är inget att eftersträva. Nominella stelheter nedåt (främst löner då) är bara en anledning att ha en positiv inflationstakt.

    En viktigare anledning är att om man sätter målet för lågt så är risken att hamna i en situation där penningpolitiken inte kan användas högre. När man väl hamnat med en styrränta på 0% så kan inte Riksbanken sänka den längre och står utan instrument ("zero bound"-problematiken). Det främst DÄRFÖR man skall ha ett inflationsmål som är större än noll.

    Anser för övrigt att Attefall och andra borde ta och tänka innan de uttalar sig. Det är lätt att i EFTERHAND se att Riksbanken skulle ha satt en lägre styrränta; det är en helt annan sak att ta beslutet när man blickar framåt. Oförutsägbara händelser ("chocker" med ekonomtermer) inträffar alltid och den som inte kan förstå detta kanske borde fundera över om de skall byta utskott. Bättre att hålla tyst och bli betraktad som en idiot än att öppna munnen och undanröja alla tvivel...

    SvaraRadera
  4. Har alla missat att invandring slog alla rekord.
    Var det 75000-personer 06.
    Vilket gör att då arbetslösheten minskade, så måste du ju lägga till motsvarande dessa 75000-personer till gruppen. 'fått arbete'.
    Så 06 måste kanske räknas som ett rekordår i 'arbetslöshetsbekämpning'.
    07 och framåt så är det ju bara hälften i invandring.
    ’Lätt som en plätt’

    SvaraRadera
  5. Visst handlar det mycket om invandringen som "dom sju systrarna" gett oss. Sysselsättningsgraden för dom som kommit hit sen 2000 är 31 %. Det börjar bli dags att lyssna på vad folket tycker i den frågan!

    Riksbankens självständighet är mycket viktig att upprätthålla. Otroligt att dom statskramande sossarna släppte ifrån sig den men man ska va varsam så dom inte försöker ta tillbaka kontrollen. Är det här ett steg tillbaka dit så ska man inte ta det. Är det "bara" bättre kvalitetskontroll är det naturligtvis bra.

    SvaraRadera