2007-11-29

Konstigt index

Idag publicerade Swedbank sitt konstiga boindex igen. Egentligen är indexet inte så konstigt, det är mer formuleringarna kring det som jag irriterar mig på. Än en gång kommer dom fram till att svenskarna inte har råd att köpa hus. Vad dom egentligen menar är att svensken inte har råd att köpa hus och bibehålla någon form av monetär levnadsstandard som dom har definerat som viss del av inkomsten.

Förutom formuleringarna kring det irriterar jag mig således även på att dom inte tar hänsyn till några faktiska summor. Det spelar ingen roll hur många kronor du har kvar efter boendekostnaderna, bara hur stor andel av din disponibla inkomst. Att den familj som har en disponibel inkomst på 20.000 och boendekostnad på 5.000 anses ha råd betydligt bättre än den som har inkomster på 50.000 och boendekostnad på 20.000... Detta trots att den sistnämna har dubbelt så mycket pengar kvar att leva på.

Jag tar gärna tillfället i akt att rekomendera min gamla artikel om hur du själv räknar fram din egen siffra i frågan. Både kul och intressant. Du hittar den här. Missa inte heller tipsen om hur du Prutar på räntan på Kapitalnet.

Färre har råd köpa hus (DN)
Försämrad köpkraft (Ekonominyheterna)

3 kommentarer:

  1. Förstår att du irriterar dig. Jag tycker också bankerna räknar helt världsfrånvänt.

    Det verkar vara någon gammal fördom från början av seklet som ligger bakom, typ att har man ett dyrt "representativt" boende måste man också ha en väldigt dyr livsstil. Det går inte direkt att applicera på dagens samhälle, inte minst eftersom en högst ordinär 70-talsvilla med avocadogrönt kök kan kosta lika mycket i lån som en lyxvilla beroende på hur långt ifrån storstäderna man kan tänka sig att bo.

    SvaraRadera
  2. Menade naturligtvis början av förra seklet.

    Tror du bankens mallar, som många ändå kommer i kontakt med, påverkar svensken så den förutsätter att man bör konsumera enligt mallen? De är ju inte direkt mottagliga för argument om att mallen kanske inte stämmer för alla.

    SvaraRadera
  3. Nej, jag tror inte dom här kalkylerna påverkar människor mer än att dom kanske hindrar höginkomsttagare att ta stora bolån... Konsumtionssamhället kommer nog från helt annat håll, närmare bestämt från andra sidan Atlanten. Där har företagen lärt sig att erbjuda sina "räntefria" lån för att göra att folk köper så mycket dom bara kan, och helst mer än så. Till det kommer statusjakten där någon börjar med att köpa massa fina grejer (på avbetalning) och nästa inte vill vara sämre.

    SvaraRadera