2007-06-21

Giriga svenskar

Nu har snart en kvarts miljon svenskar valt att lämna det sociala skyddsnätet. I vissa fall kanske det kan vara motiverat av livssituationen men i dom allra flesta tror jag det beror på girighet. Sen skatten slutade finansiera a-kassan och det blev frivilligt om man ville betala vad det kostar har många bestämt sig för att hoppa av.

Att dom hoppat av för att dom inte längre har råd är inte ett hållbart argument eftersom dom fått tillbaka mer än den höjda avgiften via jobbavdraget. Dom som inte får jobbavdrag är heller inte lidande av höjningen. Dags att raska på med tänkta obligatoriska a-kassan! Och till alla er som hoppat av: Hoppas ni har en buffert för att klara eventuell arbetslöshet och inte ställer er i kö till socialen om ni skulle drabbas!

A-kassorna tappar ytterligare (DN)
A-kassan har tappat en kvarts miljon medlemmar (DN)

9 kommentarer:

  1. Det är ju bara att gå med när man får reda på att man kommer att få kicken. Då får man visserligen bara basersättning, men den är ju ungefär 9000:-/månad och om man inrättat sin tillvaro på rätt sätt (dvs inte dragit på sig stora fasta kostnader) så kan man nog klara sig på det.

    SvaraRadera
  2. Nej, man måste ha varit med i tolv månader för att få ersättning från a-kassan. Åtminstone i den jag har.

    SvaraRadera
  3. Skatten finansierar fortfarande >60% av a-kassan. Läs på! Det är bara att räkna själv hur mycket det kostar/person att betala premien för att vara arbetslös 4-8% av tiden. Inte så svårt.(man vår a-kassa även på ams-kurserna)


    fredrik persson: Grundersättningen man får direkt är drygt 5ooo/månad, och sedan ska man betala vanlig skatt på det...

    SvaraRadera
  4. diversifierad: Är du HELT säker på det? Den a-kassa som är aktuell för min del är AEA. På deras hemsida står det såhär:

    "Om du har varit medlem i mer än tolv månader kan du bli berättigad till inkomstrelaterad ersättning. Om du har varit medlem i mindre än tolv månader kan du endast beviljas grundbeloppet."

    (Grundbeloppet är en dagpenning på 320:-, vilket torde bli ca 6400:-/mån. De där 9000 jag pratade om stämmer alltså inte. Men 6400 efter skatt blir väl ungefär 4500 och det har jag inga problem att klara mig på. Visst, jag får sälja bilen men det är inga problem.)

    Vad står det på din a-kassas hemsida?

    SvaraRadera
  5. Fredrik: Med basersättning trodde jag att du menade det man får från a-kassan, dvs utan inkomstförsäkringen som flera fackförbund har som täcker lönen över 18.700. Nån form av lägsta nivå som motsvarar det du kan få från alfakassan utan att vara medlem finns även hos SIF.

    Men att få 320 kronor om dagen räcker nog inte för speciellt många, definitivt inte för mig.

    Niklas: Jag hittar ingen tydlig information som stärker det du säger, peka mig gärna rätt! Poängen med reformen var väl att göra a-kassorna självförsörjande? Står staten för grundförsäkringen fortfarande, dom 320 kronor som Fredrik pratar om? Eftersom man kan få den utan medlemsskap i en a-kassa så kan den knappast vara finansierad av medlemsavgiften iaf! Antar dock att den tas från arbetsgivaravgiften snarare än inkomstskatt i så fall...

    SvaraRadera
  6. Med "basersättning" (dåligt ordval av mig) menar jag det som kallas "grundbeloppet" på AEAs websida.

    (Jag vet inte om det är en missuppfattning, men man får inte grundersättning utan att vara medlem. Man måste vara medlem, men det räcker att ha varit medlem i en dag.)

    Vill dessutom minnas att a-kassorna *alltid* varit finansierade genom arbetsgivaravgiften, ej inkomstskatten. Motargumentet i det fallet brukar vara att arbetsgivaravgift är inkomstskatt under falskt namn.

    SvaraRadera
  7. Hej igen Fredrik. Det stämmer nog att man måste vara medlem i AEA:s akassa för att få grundförsäkringen från dom, men är du inte medlem hos någon kan du få samma pengar från Alfakassan. Det samma gäller hos SIF.

    Det stämmer nog också att akassan alltid varit finansierad via arbetsgivaravgiften, men problemet förut som jag ser det är att man var tvungen att vara medlem i akassan för att få del av den. Om det nu är som jag spekulerade att grundförsäkringen, som alla har rätt till, finansieras via arbetsgivaravgifterna tycker jag inte det är något större fel i det.

    SvaraRadera
  8. Varför betrakta folk som giriga? Det är väl snarast ett uttryck för direktdemokrati. För (hittills) 250 000 svenskar så upplevs inte a-kassan som värd sin avgift för det tilläggsskydd den levererar så de väljer bort den. Vad är det för fel med det?

    SvaraRadera
  9. Mikael: Nej, det har du helt rätt i. Förhoppningsvis är det bara folk som gjort sunda val. Jag är bara rädd för att det är fel människor som lämnar av fel anledningar. Människor som tar pengarna till att göra något roligare just nu och som tänker avkräva samhället någon form av försörjning ändå om det skiter sig. Jag är nog lite luttrad av allt gnäll från vänsterkanten om att det blivit för dyrt bara...

    Jag har själv stått utanför a-kassan större delen av mitt yrkesverksamma liv och tycker definitivt att man kan göra det om man har en bra buffert och är sysselsatt i en bransch där det är hyffsat lätt att få jobb, samtidigt som man inte har höga utgifter.

    Anledningen till att jag gick med i a-kassan var för att jag tog ett stort bolån och behövde försäkra min inkomst. Billigaste sättet att göra det var att gå med i facket räknade jag ut, betydligt billigare än en privat inkomstförsäkring. Dom sistnämnda kräver dessutom medlemsskap i en a-kassa i botten.

    SvaraRadera