2007-09-27

Bundet vs Rörligt

Ny statistik från SCB visar att fler väljer bundna bolån. Denna månad är 54,5% av dom nya lån som tecknats bundna till minst ett år. Majoriteten av dom på bindningstider som är fem år eller kortare. Synd att dom inte har delat upp det i grupper med bindningstider 1-3 år och 4-6 år istället... Det hade jag tyckt var intressantare.

Att välja bundet för att tjäna pengar är nämligen snudd på övermodigt. Det går, men det förutsätter att du vet bättre än dom som jobbar heltid med att veta. Eller har tur så klart.

Bunden ränta har dock sina bra tillfällen det också. Ett är ifall du vet att du går in i en fas där du kommer ha mindre svängrum. T.ex. om ni ska få tillökning, göra en större renovering eller ska ut på långresa. Då kan det vara skönt att veta precis vad man kommer ha för lånekostnader under några år. Ett annat är om du kan binda lånet över hela löptiden. Då kommer du ha full koll på vad lånet kommer kosta. En ganska attraktiv tanke, men med dom stora lånebelopp som är vanliga nu ganska orimligt.

Binder du under en kortare period än lånets löptid kommer du ju drabbas av en eventuellt skenande ränta ändå, när bindningstiden tar slut. Du hinner förvisso anpassa dig inför det, men det gör du oftast med rörlig också. Där anpassar du dig mer succesivt, dag för dag. I fallet att en bunden ränta löper ut och räntan plötsligt blir mycket högre över en natt tror jag det blir svårare, trots att du har mera tid att förbereda dig för det.

Bindningens nackdelar är som tidigare nämnt att det kostar lite extra. Det binder dig också från att amortera extra och från att byta bank.

Allt fler väljer bundna bolån (DN) (Ekonominyheterna)

3 kommentarer:

 1. Vår strategi är att ligga 100 procent rörligt. Detta ger handlingsfrihet, förhandlingsmöjligheter och inte minst över tiden - ren skär vinst.

  Att binda lånen på grund av att man oroar sig för framtida räntehöjningar betyder bara att man troligtvis har belånat sig för hårt.

  En god strategi är att oavsett ränteläget för stunden avsätta pengar till räntor baserat på en högre trolig framtida räntesats för att jämna ut toppar och dalar.

  Vilket vi tyvärr inte gör. Än. :-)

  SvaraRadera
 2. Vi ligger också 100% rörligt som jag skrivit vid ett antal tillfällen här på bloggen. Istället för att lägga undan pengar medan räntan är låg satsar vi dock på en hög amorteringstakt. På så vis har vi möjlighet att dra ner på amorteringen för att kompensera om räntan stiger mycket - och har dessutom lägre lånebelopp den dagen! Rekommenderas!

  SvaraRadera
 3. I inclination not agree on it. I assume nice post. Particularly the appellation attracted me to study the intact story.

  SvaraRadera