2007-09-07

Äntligen!

Äntligen kom beskedet om vad Riksbanken bestämde igår. Är det någon som förstår varför dom alltid ska vänta till dagen efter med att berätta? Som väntat så höjde dom i vilket fall styrräntan med 25 punkter, eller 0,25 procentenheter. Ett klokt beslut som i princip alla bedömare ställer sig bakom. Nu väntar vi med spänning på presskonferensen klockan 11 där dom berättar om sina resonemang kring beslutet.

Nu kommer alla tidningar att publicera tabeller som visar hur mycket dyrare lån av olika storlek blir. Oftast i halvmiljonsteg. Hur många av er har egentligen ett lån jämnt delbart med en halvmiljon? Varför inte lära ut hur du räknar ut sin egen exakta kostnadsökning? Jag känner ett kall... Häng med!

För att se hur mycket dyrare ditt lån blir, börja med att plocka fram en miniräknare. Har du inte en på skrivbordet så finns det med stor säkerhet en i datorn. Du som kör Windows kan enkelt få fram den genom att välja Kör på start-menyn och mata in calc.

När miniräknaren är framme matar du in det lånebelopp du har med rörlig ränta. Tryck sen på multiplikationsknappen (*) och mata därefter in 0,0025. Tryck sen på likhetstecknet (=). Nu visas en siffra som säger hur mycket dyrare räntan blir per år. Vill du istället veta per månad trycker du där efter på divisionsknappen (/) och matar sen in 12. Tryck på likhetstecknet (=) igen och du ser istället ökningen av din månadskostnad.

Vill du dessutom ta hänsyn till ränteavdraget multiplicerar du slutsumman med 0,7.

Reporäntan upp till 3,75 procent (DN)
"Höjningen väl motiverad" (DN)

2 kommentarer:

 1. Hej
  Fixas lätt genom Excel-fil. (Finns bl.a att hämta på www.Balansekonomi.nu i Forum under Ämnestitel "Excel som hjälpmedel i ekonomin" Jag har lagt in ett 40-tal filer där som kan hämtas gratis.
  Mvh
  /Erik

  www.privatekonomi.bloggspace.se

  SvaraRadera
 2. Hej Erik!

  Varför skulle man ha en Excel-fil till något som är så enkelt? Visst är Excel bra om man ska göra något större, t.ex. sin budget, men för att räkna en multiplikation känns det lite overkill!

  Dessutom är jag själv restriktiv mot att ladda ner Excel-filer då dom kan innehålla virus.

  SvaraRadera