2007-09-17

Mitt energisparpaket

Alliansen firar idag ett år med att bryta ett av sina största vallöften. I debattprogrammen inför valet så vi ofta Reinfeldt försöka få vänsterblocket att lova att bensinskatten inte skulle höjas. Retoriskt så klart, med syfte att säga att eftersom dom inte lovar något annat kommer det ske - vi däremot skulle aldrig komma på tanken! Det gjorde dom...

En tanke jag gått runt med en längre tid är att förbjuda varmhyra, alltså hyreslägenheter där värmen ingår i hyran. Hur många som bor i hyresrätt skulle inte sänka temperaturen en grad eller två om dom fick betala för sin värme? Där finns det många kilowattimmar att spara utan att höja några skatter alls. Det borde dessutom bli billigare för dom flesta boende då dom indirekt betalar för väldigt mycket värme nu. Staten tjänar förvisso inget på det, men med miljön i fokus är det en stor vinst.

Bensinpriset höjs med 29 öre (DN)
Bensinskatten höjs med 29 öre (SvD)

9 kommentarer:

 1. Visst. Ett bra förslag. Att varje lägenhet betalar för uppvärmning och varmvatten.

  SvaraRadera
 2. Jag skulle tro att det kommer. Det är bara en tidsfråga.

  Elnätsföretagen har ju ålagts att till 2009 installera elmätare som varje månad avläser förbrukningen hos alla hushåll.

  Det som på kort sikt lägger hinder i vägen är kostnadsfrågan. Tänk dig att gå till val på att kräva av varje bostadsrättsägare (och hyresrättsboende, som ju i sista led betalar alla utlägg värden har) att de ska göra ett utlägg på kanske tvåtusen kronor för att installera detta...

  SvaraRadera
 3. God morgon.

  En sak som slår mig så här dagen efter jag skrev det är att det givetvis ska gälla bostadsrätter där värmen ingår i avgiften också. Jag tänkte bara inte på att dom fanns. Alla ska helt enkelt betala för sin uppvärmning och alla ska också märka positiva effekter på sin ekonomi om dom sänker temperaturen.

  Köksbordsspecialisten: Det är ju långt ifrån alla lägenheter som är eluppvärmda, så det är nog bara ett halft steg i rätt riktning. Att varje lägenhet betalar för sin elförbrukning är dock ett bra första steg, men dom flesta gör nog det redan.

  SvaraRadera
 4. Hej Diversefierad,
  Ett bra forslag. Dock finns ju kallhyra idag men det fungerar endast vi eluppvarming som du papekar. Kanske borde man infora en varmematare som centralvarmeanslutna fastigheter har. Den mater helt enkelt volymen vatten som strommar genom mataren samt ingaende och utgaende temperatur och utifran det beraknas energiatgangen.

  Dessutom borde man infora vattenmatare for varje lagenhet med samma argument. Manga slosar med dricksvatten eftersom det endast indirekt paverkar deras boendekostnad. Egentligen borde man dessutom mata bade varmt och kallt vatten da mycket energi forsvinner via varmvattnet.

  Problemet med detta matande ar att alla leverantorer (telefon, el...) har en tendens att vilja ha en fast utgift per manad och matare och da ats vinsten med det hela snabbt upp. Det finns tom en trend att gora tvartom. Att ha en elmatare per fastighet och sedan "distribuera" ut elkostnaden till alla lagenheter. Pa sa sanker man den den totala fasta kostnaden ordentligt.

  SvaraRadera
 5. Hejsan Anders!

  Jo, visst finns kallhyra, men den verkar vara betydligt mer undantag än regel. Och visst vore det fint om dessutom vattenanvändadet gick att mäta.

  En stor nackdel med att dela mätare per hus är att det säkerligen finns folk som vill vara "vinnare". Dom som lockas att konsumera extra värme, vatten och el för att vara "vinnare" vid delningen av notan.

  SvaraRadera
 6. Var det någon överhuvudtaget som förväntat sig något vettigt överhuvudtaget från dessa stollar !?.

  SvaraRadera
 7. "Att varje lägenhet betalar för sin elförbrukning är dock ett bra första steg, men dom flesta gör nog det redan."

  @Diversifierad
  Tack för dina synpunkter på min kommentar.

  Jag vill hävda att det är en stor skillnad mellan att, som idag, elmätaren avläses en gång per år för de flesta hushåll, och att elmätaren avläses en gång per månad, som det ska bli senast 2009. När alla hushåll varje månad får en aktuell uppdatering hur mycket hushållet förbrukade förra månaden är det sannolikt att det kommer avspeglas i deras betéende.

  Ser ut som att vi är eniga om att det är ett bra första steg på rätt väg.

  SvaraRadera
 8. Visst skulle det få effekt om alla betalade för det de gör av med. Sjävklart ska det vara så.

  Men jag håller inte med om din grundinställning att det måste vara så att vi sparar energi.

  Varför då?

  Räcker det inte med att vi sparar på miljön? Det är ett prefabricerat tankesystem du lever i där mer energi automatiskt är dåligt.

  Vi ska inte förbruka mindre energi - vi ska producera mer energi så att vi kan förbättra våra liv!

  Energiförbrukningen avspeglar ganska tydligt civilisationsnivån och välståndet i ett samhälle.

  Ett första steg mot renare energiproduktion skulle kunna vara att slopa tankeförbudet gällande kärnkraften (forskningsförbud).

  SvaraRadera
 9. Hej Justin!

  Än så länge kommer väldigt stor del av världens energi från orena källor. Så länge den gör det är det en miljöinsats att minska energiförbrukningen så att mer och mer av dessa källor kan stängas.

  Det verkar inte heller osannolikt att Alliansen kan tänkas satsa på mer kärnkraft, men än är den inte här. När vi har "ren" energi i överflöd kan vi börja fundera på att sluta hushålla med elen.

  SvaraRadera