2007-09-18

Intyg hit och intyg dit

Från i sommar kan det krävas ett intyg för att få ut pengar om du är hemma med sjukt barn. Jag har egentligen inte så mycket emot det mer än att det blir massa onödiga papper som ska skickas runt. Är förslaget sponsrat av posten tro?

Borde inte det här gå att lösa automatiskt? Låt varje skola och förskola regelmässigt rapportera in till en central tjänst vilka barn som anmälts sjuka. Försäkringskassan kan sen köra ansökningarna om VAB mot det här registret, och om det inte matchar så får föräldern i uppgift att skaffa det här intyget. Så länge du anmäler att barnet sjukt och så länge inrapporteringen sköts korrekt så skulle allt funka jättesmidigt.

Sen måste jag också skriva att det är skrämmande att det här fusket ens finns. Okej om du fuskar med att säga att det är VAB när du själv är sjuk, och behåller barnet hemma. Det kan jag till viss mån förstå. Men att faktiskt lämna barnet på skola/förskola och ändå anmäla VAB - det förstår jag bara inte...

Intyg kan krävas för vab-dagar (DN) (SvD)

4 kommentarer:

 1. Varför är det lättare att acceptera en form av försäkringsfusk (att du själv är sjuk men låtsas att barnet är sjukt) än ett annat (att ingen av er är sjuka).

  I båda fallen lurar du till dig pengar du inte har rätt till = stöld.

  SvaraRadera
 2. Acceptera sa jag inget om, förstå sa jag. Jag tycker naturligtvis att båda är fel.

  Jag kan förstå att folk låtsas att barnet är sjukt för att slippa karensdagen. Men jag kan inte förstå hur dom då dessutom kan skicka iväg barnet till skola/förskola.

  SvaraRadera
 3. Sluta försvara brott. Dessa VAB-fuskare ska åtalas och placeras i fängelse, eller beläggas med hög dagsböter. Det är inte svårare än så. Detta är uppsåtlig stöld, och det brottet är väl beskrivet inklusive påföljd i lagskrifterna.

  De personer som försvarar kontroller av dylik typ är sannolikt de som är intresserade av att utföra sagt brott.

  SvaraRadera
 4. Som jag sa nyss... Jag försvarar det inte på något sätt, jag förstår det. Det är en stor skillnad mellan att förstå och försvara.

  SvaraRadera