2007-09-11

Långa boräntorna börjar till slut sjunka

Nu börjar bolåneinstituten äntligen att följa efter marknadsräntorna neråt med räntorna på dom längre bindningstiderna. Det finns dock fortfarande mycket marginaler kvar. Från toppen den 6/7 då femåriga bostadsobligationer hade en ränta på 4,91% är dom nu nere i 4,61%, alltså 30 punkter lägre. Sänkningarna till kund har dock inte varit mycket mer än omkring 10 punkter hittills.

Skulle du av någon anledning vilja binda för tillfället är det alltså starkt rekomenderat att ringa banken och be om rabatt. Mer om det finns att läsa här.

Boräntegapet krymper (DN)

Uppdaterat 13:09:
Nya siffror visar på lägre inflation än väntat, vilket kan göra att Riksbanken höjer mindre framöver än vad dom tidigare räknat med.

Oväntat låg inflation i augusti (DN)

1 kommentar:

 1. Visst är det märkligt med allt snack om företagandet där alla uppmanas at göra verklighet av sina drömmar och fixa en F-skattsedel? Inget fel i sig. Men om vanligt folk nu ska starta eget kan det ju vara en fördel om detta görs på en marknad som är rättvis och fungerande.

  Nu ska ni få höra något häpnadsväckande. Det finns en stiftelse där Olof Johansson (C) är styrelseordförande som årligen delar ut miljarder av våra surt förvärvade skattepengar till enskilda företag. Detta resulterar naturligtvis i att andra företag, många gånger enskilda småföretagare som har samma kundgrupp omöjligt kan hävda sig, utan slås ut. Jag tar här ett sorgligt exempel på hur KK-stiftelsen snedvrider konkurrensen genom att premiera vissa företag på den marknad som ska föreställsa vara fri och rättvis.

  Den 10 september beslutade KK-stiftelsen att pumpa in ytterligare TIO miljoner kronor till ett specifikt företag som heter Meny och som tidigare FÅTT sextio miljoner med resultatet att det slagit tu enskilda näringsidkare. Eftersom dessa måste ta dyra lån för att utveckla liknande tjänster. Se länk: http://www.kks.se/templates/ArticlePage.aspx?id=11210

  KK-stiftelsen konkurrerar alltså ut privata entreprenörer genom att dela ut pengar utan vare sig ränta eller återbetalningsskyldighet. KK- stiftelsens huvuduppdrag är enligt deras egen hemsida: "KK-stiftelsens uppdrag är att stärka Sveriges konkurrenskraft. Det gör vi genom insatser som på sikt förbättrar näringslivets och akademins förmåga att tillsammans utveckla kunskap och kompetens. Vårt mål är att Sverige även framöver ska vara ett globalt konkurrenskraftigt land."

  Då är det i mina ögon mycket märkligt att ett utbildningsföretag med namnet Meny som skall verka på en fri och så kallad öppen marknad. FÅR ett kapital på 60 000 000 kronor och nu ytterligare 10 000 000 kr (?). Hur rimmar det med huvuduppdraget? Hur ska andra konkurrerande utbildningsföretag kunna hävda sig mot en konkurrent som FÅR 60 miljoner? Jag vet att detta har slagit ut flera konkurrenter som omöjligt kan sätta samma låga priser då dessa måste ta dyra lån för att utveckla samma interaktiva utbildningstjänster.

  Entreprenörerskap vurmar den nya regeringen för men när det kommer till så viktiga saker som en sund konkurrens på lika villkor fungerar markanden uruselt tack vare statligt utbetalda pengar. För mer information se:
  http://www.kks.se/

  Här kan man finna konkurrenter till Meny som inte är så många eftersom dom flesta har svårt att överleva vid denna av KK-stiftelsen snedvridna marknad: http://www.livsmedelssverige.org/link/links.cfm?41

  Nu MÅSTE politikerna agera om dom menar allvar med att Sverige ska vara ett företagsvänligt land. Och det enda sättet att laga den stora skada och den snedvrida konkurrens som KK-stiftelsen pengar orsakat och fortsatt orsakar är att dom som fått pengar blir återbetalningsskyldiga med vanlig bankränta. Precis under samma premisser som alla andra entreprenörer måste jobba under.

  SvaraRadera