2007-09-06

Dags för räntehöjning

Idag är det dags för höstens första penningpolitiska möte hos Riksbanken. Med tanke på att börsen lugnat sig ganska rejält sen värsta kreditoron tror jag inte det finns något som tyder på oförändrad ränta... istället är frågan om dom höjer med 25 eller 50 punkter. Med tanke på att kreditoron fortfarande finns ändå tror jag att dom kommer vara eniga om att "bara" höja med 25 punkter. Vilket det blir får vi inte veta det förrän imorgon när dom ger sitt räntebesked.

Det är dock nödvändigt att höja räntan nu. Inflationen börjar bli allt tydligare, framförallt i mataffären. Dessvärre är väl mataffären kanske det ställe där en räntehöjning hjälper minst.

Senare i höst, eller möjligen framåt jul, väntas ytterligare en räntehöjning från Riksbanken. Blir inte kreditoron mer märkbar under närmaste månaden är jag övertygad om att den kommer redan vid nästa möte i slutet av oktober, närmare bestämt den 29:e. Blir det inte då så är nästkommand möte den 18/12.

Redan idag kommer dock räntebesked från Europeiska Centralbanken (ECB) och Bank of England (BOE). Båda väntas lämna räntan oförändrad, men i ECB:s fall är det helt ristat i sten. Där kan det även bli en höjning med 25 punkter.

Nu höjs räntan – och mer blir det (DN)

2 kommentarer:

  1. Räntan höjd i dag? Det händer väl tidigast i morgon!

    SvaraRadera
  2. Hej Gunnar!

    Tja, det beror på hur man ser på det. Som jag skrev så är mötet där dom bestämmer det idag och meddelandet av vad dom bestämt imorgon. Jag är nog på din linje att det höjs först när dom meddelar det.

    SvaraRadera