2007-09-24

Starta företag

Efter att ha forskat lite om beskattning av reklamintäkterna så överväger att starta en enskild firma som får driva den här bloggen samt Kapitalnet. Beskattningen blir den samma, men som firma behöver jag bara skatta på vinsten istället för allt intjänat. Skillnaden är alltså att jag kan dra av utgifter så som webbhotell och domäner från det jag tjänat och bara skatta för vinsten. Jag bör också kunna köpa tjänsterna exklusive moms.

Hur gör ni andra? Har ni några ord på vägen?

8 kommentarer:

 1. Intressant inlägg! Ser framemot att se vad du kommer fram till.

  En sak som jag stötte på när jag började undersöka saken var att en enskild firma kan göra att du inte får rätt till a-kassa om du skulle bli uppsagd från ditt jobb. Det kan säkert skilja sig från olika fackförbund, men det är klart värt att kolla upp och ha med i beräkningen.

  mvh Charlie

  SvaraRadera
 2. Aha. Det hade jag inte en tanke på. Måste jag så klart kolla upp innan jag går till verket. Tack Charlie!

  SvaraRadera
 3. Det är OK att ha en bisyssla vid sidan om man den är begränsad i tid, max ca 15 timmar/vecka. Bisysslan skall ha funnits vid sidan om en heltidstjänst. Har också för mig att det fanns en gräns på hur mycket lön som går att ta ut innan man riskerar att mista a-kassa

  Detta gällde för ett par år sedan, kan ha ändrats sen dess. Värt att kolla upp innan.

  I långa loppet rekommenderar jag definitivt ett AB.

  SvaraRadera
 4. Hej Classe! Kul att göra från dig. Hoppas allt är bra. Ser fram emot nya bra inlägg på din blogg framöver!

  Om det är dom reglerna som gäller fortfarande så ska det inte vara några problem. Skickade ett mejl till min a-kassa och frågade, får hoppas det är det dom svarar.

  AB känns lite overkill i det här skedet. Jag lär inte lyfta 1000 kr/mån ens... men om inkomsterna stiger så kanske. Vad är det för fördelar som du ser det med ett AB? Hindren jag ser är startkapitalet samt kravet på revisor. Dessutom är väl deklarationen betydligt krångligare?

  SvaraRadera
 5. Det är framförallt omsättningen och ansvars-/risknivån som bör avgöra om du skall satsa på enskild firma eller ett AB. Numera är skattereglerna så lika att ett AB inte lönar sig bara p.g.a det.

  Kraven på startkapital och revisor stämmer, men det kostar också mer pengar att köra runt ett AB. Ett bokslut och revision även i ett litet AB kan gå på 10.000:- - eller mer - per år. Så med en liten omsättning blir det en stor kostnad.

  Den stora fördelen med ett AB är att du i stort sett bara riskerar ditt startkapital. Driver du verksamheten i enskild firma eller som hobby kan du t.ex. bli stämd eller få krav på dig av leverantörer m.m. och skulle du då inte kunna betala själv riskerar du personlig konkurs. Ett AB är sin egen juridiska person.

  Lycka till!

  SvaraRadera
 6. Hej anonym! Ansvars/risk-nivån är väl dock densamma om jag driver som enskild firma eller om jag driver som privatperson? Dvs, jag förlorar inget på att ha det som enskild firma gentemot som jag har det idag?

  SvaraRadera
 7. Tänk på att skatteverket kommer vara tvekam att ge dig F skattsedel (eller FA om du har lön från ett annat ställe) om du enbart vill ha f-sakttsedeln för att slippa skatt på mindre inkomster. För F-sakttsedel krävs en viss inkomst.

  Då kommer skatteverket se detta som en hobbyverksamhet som skall bekattas 30%.

  Ett alternativ om man har mindre omsätting, inte vill enbart gå ill F-saktt sedal och inte starta AB. Så finns alternativet: Bolagsbolaget.se

  Detta är en form där du hyr din arbetsgivare. DVS du får ett helt aktiebolag, kan dra av alla utgifter och göra hur du vill med vinsten. Inga extra skattsedlar. Kostar dock 15% av omsätting (förhandlingsbart i alal fall för mig)

  SvaraRadera
 8. Tänk på att det är ÖVERSKOTTET från hobbyverksamhet som skall beskattas dvs har du haft viss utgifter för att starta och driva internetsidor så bör du kunna gör avdrag för detta i alla fall schablonavdrag (kanske 5000kr) Tänk på att överskott av Hobby har jag för mig inte får vara större än 20000 på ett år annars är det näringsverksamhet.

  mindre intänkter än 20000=Hobby
  Högre intäkter än 20000=näringsverksamhet

  SvaraRadera