2007-09-13

Häng den som hängas bör

Hela förmiddagen har jag suttit och hållit mig från att skriva om Kalle-fallet, men nu går det inte längre. I korta drag handlar det om en kille med en ovanlig sjukdom som blivit nekad en extremt dyr medicin. Medicinen skulle kosta 10 miljoner per år, vilket kan jämföras med en intensivvårdsplats eller lönen för 10 läkare.

Upprörda röster höjs som fråga: Hur mycket ett människoliv är värt?

Stefan Engqvist, chefsläkare och ordförande för det etiska rådet på KS i Huddinge, säger det bra med sin motfråga: Hur mycket landstingsskatt vill du betala?

För visst är det väl så? Skulle vi alla betala 100% i landstingsskatt så skulle sjukvården bada i pengar och alla kunde få bästa tänkbara behandlingar utan väntetid, helt gratis. Men både du och jag vill ju ha lite pengar kvar efter skatten. Därför blir resurserna begränsade. Ska Karolinska då prioritera att ge medicin till en patient som i förlängningen kan bli sämre då, eller ha en intensivvårdsplats eller 10 läkare? Om pengarna nu inte räcker, ska 10 läkare sägas upp för att Kalle ska få sin medicin? Eller ska en intensivvårdsplats, där säkert många liv per år kan räddas, läggas ner istället?

Tänker vi nu ett steg längre... 10 miljoner per år för medicin? Jösses! Käkar han guld eller? Nej, han får en medicin som heter Elaprase och säljs av företaget Shire. Eftersom sjukdomen är så ovanlig måste dom få in alla sina utvecklingskostnader på väldigt begränsat antal doser. Vad jag hade velat se är att någon som är snuskigt rik och har någon relation till en Hunters-sjuk steg fram och donerade en ansenlig summa till Shire för att dom hittat en bot... och att Shire sen inte behövde råna alla med Hunters sjukdom. Tills det händer vore det kanske bättre om vi kunde få till en statlig subvention av Elaprase så inte landstingsbudgeten gick åt skogen på grund av enskilda patienter.

Patient med dödlig sjukdom "för dyr" (DN)
"Landstinget måste betala för vården" (DN)
Dyr sjukdom ett hinder till vård (SvD)

Uppdaterat:
Kalle får behålla sin medicin. Landstinget tar över kostnaderna tills ett övergripande beslut tas. Dom ska nu utreda frågan hur patienter med extremt dyra mediciner ska hanteras.

Landstinget tar över behandlingen (SvD)

9 kommentarer:

 1. Så vi ska låta Kalle dö? Är det det du tycker din egocentriska * pip *? Är det en för alla och mer til mig som ska gälla? Jg tycker du ska åka hem till Kalla, knacka på hans dörr och förklara att du redan betalar för mycket skatt och han därför ska dö. Spännande att du den 2007-09-12 talade om moral på din blogg...

  SvaraRadera
 2. Hej Patrick!

  Nej, det tycker jag verkligen inte! Du kanske borde läsa hela inlägget innan du börjar kalla mig för saker?

  Jag tycker att "någon som är snorrik ska betala Shire, och tills det händer så ska medicinen subentioneras av staten".

  Jag tycker inte att KS ska avskeda 10 läkare eller stänga ner en intensivvårdsplats.

  SvaraRadera
 3. Men (enligt ovan resonemang) vore det inte battre da om herr snorrik istallet donerade pengar for ytterligare intesivvardsplatser istallet.

  SvaraRadera
 4. Jobbar i Afrika och vi stalls infor det har hela tiden. Vi har helt enkelt inte resurser att hjalpa alla utan maste valja vilka som ska fa leva. Hur mkt ar ett manniskoliv vart? Ska Kalles tio mkr ga tex till att radda 200 afrikaner eller inte. Hmm inte latta reflektioner mellan etik, solidaritet m.m

  SvaraRadera
 5. 200 afrikaner PER ÅR

  SvaraRadera
 6. Helt vansinnigt att satsa så mycket pengar på en individ. Då pengar skärs ner på mammografi och dylikt som kan RÄDDA liv, till skillnad från denna medicin som bara kan förlänga kalles liv.

  SvaraRadera
 7. Anonym (1): Bättre för vem? För Kalle, nej. För samhället i stort, jo förmodligen. Tycker vi kan låta herr snorrik bestämma själv vad han vill göra med sina pengar.

  Anonym (2): Ja, där sätter du det verkligen i ett nytt perspektiv. Hur många afrikaner är Kalle värd? Sen kan man ju spinna vidare på det och ifrågasätta all sjukvård som ges i Sverige. Dom resurserna skulle kunna rädda betydligt fler afrikaner än vi har invånare i vårt avlånga land. Problemet är dock att om vi inte ser till att hålla vårt land rullande kommer pengarna sluta rulla in, och efter några år blir det inga pengar över alls. Så jag tycker vi håller isär biståndsbudgeten och sjukvårdsbudgeten...

  Anonym (4): Jo, är man riktigt krass så. Jag vill ändå rädda Kalle, men inte så det går ut över övriga vårdapparaten. Därav mitt förslag om statlig subvention av hans medicin, och givetvis dom andra fyra svenskarna med samma sjukdom också.

  SvaraRadera
 8. patrick:
  Att man har modet att göra prioriteringar mellan människoliv och stå för dom är snarare ett bevis på att man INTE är egocentrisk än på motsatsen. Din brist på ställningstagande är ren och skär feghet.

  Är det någon som är egocentrisk i den här härvan så är det ju Kalle. En normalt funtad människa som själv kräver resurser som skulle kunna rädda livet på flertalet andra skulle naturligtvis offra sig själv. Det är precis sådana människor vi brukar kalla för "hjältar" och "helgon".

  SvaraRadera
 9. ...och dessutom har ju Kalle med sina mediaexponering betydligt större chanser att få hjälp från någon donator än många andra. T.ex. alla de som inte får vård därför att 10 miljoner går till just Kalle.

  SvaraRadera